Tramp preti, berze se tresu: Neka se pripremi Evropa!

Vest se neposredno odnosi i na nas jer u širokom luku obuhvata i sporne evropske gasovode: američki predsednik Donald Tramp najavio je za petak podizanje carina na 25% na dodatnih 325 milijardi dolara američkog uvoza iz Kine.

Nezadovoljan brzinom trgovinskih pregovora sa tom zemljom, a zadovoljan efektima dosadašnjih carina, američki predsednik se priprema za sledeće predsedničke izbore.

„Tokom 10 meseci Kina je plaćala američku carinu od 25% na 50 milijardi dolara visoko-tehnološke robe i 10% na 200 milijardi dolara druge robe. Ta plaćanja su delimično zaslužna za naše sjajne ekonomske rezultate. Ovih 10% će porasti na 25% u petak. Roba u vrednosti od 325 milijardi dolara, koju Kina šalje nama, bez carine, uskoro će biti ocarinjena sa 25%. Carine, koje se plaćaju SAD, imaće mali uticaj na cenu robe. Trgovinski poslovi  s Kinom se nastavljaju, ali previše sporo, u odnosu na ono što smo u pregovorima očekivali. No!” napisao je američki predsednik na Tviter.

Mediji u Evropskoj uniji su to pravilno shvatili i kao poruku Evropi da se pripremi.

Berzanski indeksi širom sveta u oštrom su padu, kao i cena nafte. Zlato i obveznice solidnih država mogu računati na lepa vremena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com