Trampove carine oborile berze

Mada ruski državni mediji tvrde da je prikaz novog ruskog nepobedivog oružja izazvao „razdražiteljnost“ na Zapadu, ta se razdražljivost ne može ni prineti uzbudjenju koje je izazvala odluka američkog predsednika Donalda Trampa da uvede carine na uvoz čelika (25%) i aluminijuma (10%). Akcije na berzama širom sveta danas su knjižile značajne gubitke sem indeksa vrednosti iz IT sektora Nasdaq.

„Trgovinski ratovi su dobri i lako se dobijaju”, s užasom se u Evropi citira najnovija nezaboravna rečenica američkog predsednika.

Zadovoljni su jedino američki proizvodjači čelika.

Komentator CNN-a je objasnio da je proizvodnja čelika važna, ali je još važnija njegova potrošnja. A najveći potrošač je Kina. Carine će dovesti do rasta cene čelika, prognoze o tome Ekonomske Vesti su već objavile, a rast cena čelika dovešće do rasta troškova u svim industrijama, koje ga upotrebljavaju, i rasta cena njihovih proizvoda.

Uzbudjenje je ogromno u Evropi: “Mi nećemo gledati skrštenih ruku kako je naša industrija na udaru nefer mera, a hiljade evropskih radnih mesta u opasnosti“, rekao je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

U Nemačkoj su jako ugroženi ThyssenKrupp i Salzgitter.

„Tramp rizikuje da izazove trgovinske ratove širom sveta i spiralu protekcionizma, što će na kraju imati cenu u (izgubljenim) američkim radnim mestima“, rekao je predsednik Udruženja nemačke industrije Diter Kempf.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com