Trgovinski rat na vratima: Danas zaseda Savet Svetske trgovinske organizacije

Na zahtev Kine i Rusije danas će se Savet Svetske trgovinske organizacije pozabaviti carinama koje su na uvoz čelika i aluminijuma uvele SAD.

Kina i Rusija su zahtev podnele odvojeno, ali će ih Savet na sopstvenu inicijativu objediniti, piše ruski list. Komersant.

List procenjuje da izgledi za intervenciju STO nisu veliki jer, procenjuje Komersant, SAD će se braniti istim argumentima kojima se branila Rusija u trgovinskom sporu s Ukrajinom.

Prema proceduri STO, stranama u sporu bi najpre trebalo da bude dat rok od 60-65 dana da se same dogovore.

Pošto je američka administracija juče donela odluku da uvoz iz Kine optereti carinama čija se vrednost procenjuje na 60 milijardi dolara i uvede ograničenja za kineske investicije u SAD, sa zebnjom se očekuje odgovor Kine od koga će zavisiti da li će svet skliznuti u pravi veliki trgovinski rat.

Na rizik od ovog rata, berze u Evropi i Americi reagovale su potonućem u crveno.

Još 1. marta kad je američki predsednik Donald Tramp doneo odluku o uvodjenju carina na čelik i aluminijum, Moskva je saopštila da će mera naročito pogoditi tri ruske firme – Evraz, NLMK i TMK – koje isporučuju 2 miliona tona čelika svojim firmama u SAD, kao i firmama Severstalj i Rusal koje u SAD izvoze čelik i aluminijum.

Kina i Rusija nisu najveći snabdevači SAD čelikom i aluminijumom. Glavni snabdevač – Kanada (17% od ukupno 35 miliona tona čelika i 50% od 6 miliona tona aluminijuma godišnje) privremeno je oslobodjena plaćanja carina kao i Meksiko, EU, Australija, Argentina, Brazil i Južna Koreja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com