Tri žene protiv jednog Milana

Zagreb ima budžet od preko milijardu evra, a ostale finansijske mogućnosti koje pruža glavni grad Hrvatske da se i ne pominju.

Pošto je 16 godina ovim blagom upravljao neprikosnoveni Milan Bandić, kao retko ko se oslanjajući i na žene najbliže saradnike, tri žene su se namerile da 21. maja 2017. godine stave tačku na Bandićevu nepobedivost.

Najjačim političkim strankama u Hrvatskoj se baš sada učinilo da je pravi trenutak za konačno obaranje kamen-stamen Bandića i to je jedan od razloga za ogromnu političku nervozu koja prati aferu privatne kompanije Agrokor naročito u redovima HDZ-a, stranke čije su ključne ličnosti bile  bliske porodici Todorić još u vreme kad je Hrvatska bila u sastavu SFRJ.

Poslednja anketa Nove TV tvrdi da Anka Mrak Taritaš, kandidatkinja opozicione Hrvatske narodne stranke i SDP i bivša hrvatska ministarka poznata po dosta uspešnom projektu legalizacije nelegalnih objekata, ima velike šanse da Bandića natera u drugi izborni krug. Prema toj anketi, Mrak Taritaš je prva osoba u poslednjih 16 godina koju anketirani Zagrepčani radije vide na mestu gradonačelnika nego dosad neprikosnovenog Milana Bandića. Nju, prema toj anketu, podržava 27,8 odsto Zagrepčana, a Bandića 24,1 odsto. Na korak za njima je i bivša Bandićeva zamenica i poznata hrvatska ekonomistkinja dr Sandra Švaljek s podrškom od 21,2 odsto.

Za gradonačelnika Zagreba se kandidovala i Bruna Esih, desnica hrvatske  desnice, a uz nos svojoj stranci nju je podržao onoliko osporavani bivši hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Zakon u Hrvatskoj novčano sankcioniše političke stranke koje na svojim listama za lokalne izbore  nemaju najmanje 40 odsto žena kandidata – na županijskom i gradskom nivou sa 40.000 kuna (oko 5.000 evra), a na opštinskom nivou sa 20.000 kuna.

Na prethodnim lokalnim izborima žene su izabrane za župana samo jedne županije, za gradonačelnike 11 gradova i načelnike 28 opština. Očekuje se da na izborima u maju bude više žena kandidata za gradonačelnike nego što ih je bilo ikad dosad. Tri žene nadmetaće se i za mesto gradonačelnika drugog po veličini hrvatskog grada Splita.

Medju muškarcima koji su se naoštrili da izadju na crtu Bandiću i pokažu da umeju bolje od njega da upravljaju Zagrebom, njegovom imovinom i budžetom je i kandidat HDZ-a Drago Prgomet, kao i regionalno poznati kandidat Živog zida Ivan Pernar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com