Truju li nas avioni: Koliko kerozina pada na našu glavu?

Usred žive nemačke diskusije o tome koliko kerozina na teritorije svog preleta izbacuju avioni, jedan pilot Lufthanze u sredu 19. septembra je postupio ekološki svesno, a, ispada, opet pogrešno.

Zbog jakog mirisa nafte u avionu, Erbas A340-600, na liniji Frankfurt-Atlanta, morao je neposredno po poletanju da se vrati na Frankfurtski aerodrom.

Veliki avioni na dugim linijama s odredišta kreću s punim rezervoarima, te im je težina iznad maksimalno za bezbedno sletanje dozvoljenih 259 tona. U slučajevima prinudnog sletanja, oni dozvoljenu težinu postižu izbacivanjem tona kerozina, koji sadrži kancerogenu materiju benzol.

Ispušteni kerozin turbulence u vazduhu pretvaraju u finu maglu, odnosno ono što često i mi u Srbiji gledamo sa zemlje. Nemački mediji prikazuju vojne avione koji taj benzin spaljuju još u vazduhu, što je velika retkost.

Pilot Lufthanze odlučio je da svoj avion spusti bez aktiviranja procedure pražnjenja rezervoara, dakle, u njegovoj punoj težini. Avion će nekoliko dana biti van upotrebe. Računa se da pri sletanju aviona prekomerne težine nastaju oštećenja na raznim njegovim delovima, te je obavezna temeljna kontrola letilice. Sem aviona u ovoj proceduri sletanja, pri punoj težini, u opasnost su, tvrdi se, dovedeni i putnici.

U julu ove godine, avion Cargolux na liniji Luksemburg-Kuala Lumpur odlučio se za standardnu proceduru i nad Nemačkom, na visini od 4.200 metara, istresao 90 tona kerozina. Na užas ekoloških organizacija.

U političkom sporu oko kerozina koji, zbog blizine Frankfurtskog aerodroma, pada najviše na šume pokrajine Rajnland-Pfalz, već su se izjasnili i nemačka vlada i nemačka avio-kompanija Lufthanza.

Mada nikakva konkretna istraživanja biljaka i životinja na prisustvo kerozina nisu vršena, i jedna i druga instanca tvrde da štete po biljke, životinje i ljude nema, jer kerozin na zemlju ne stiže u koncentracijama koje bi ga činile kancerogenim.

Nemačko udruženje preduzeća u vazdušnom saobraćaju, kako prenose nemački mediji, saopštilo je da je izmedju 2010. i 2017. godine nad Nemačkom prosečno godišnje vršeno 22 izbacivanja kerozina, u količini od prosečno 28 tona. Uglavnom se radilo o civilnim avionima, tek 3-4 puta godišnje o vojnim.

S obzirom na ukupan broj od 3 miliona poleta aviona u Nemačkoj, ocenjeno je da je broj slučajeva izbacivanja kerozina minimalan.

Oglasila se i Lufthanza. Ta kompanija tvrdi da je tokom 2016. godine širom sveta imala 24 „fuel dumping“-a, odnosno izbacivanja kerozina, polovina slučajeva usledila je iz medicinskih razloga. Ukupno je te godine Lufthansa širom sveta izbacila 1.100 tona kerozina. I Lufthanza smatra da se radi o minimalnoj količini, s obzirom da je te godine potrošila ukupno 9,2 miliona tona tog goriva.

U svom odgovoru zabrunutim nemačkim poslanicima, nemačka vlada tvrdi da od ukupnog kerozina izbačenog nad Nemačkom na zemlju stiže samo 8% odnosno 0,02 grama po kvadratu.

„A to je kao jedna čašica za rakiju na 1.000 metara kvadratnih“, prenosi konačnu ocenu nemački list Velt.

Ipak, uz ove informacije, koje minimalizuju ekološke i zdravstvene rizike, dodaje se još jedna: Erbas, Boing i više avio-kompanija rade na mešavinama bio-goriva od algi i kerozina, kako bi se avioni učinili ekološki prikladnijim.

A radi se i na usavršavanju aviona na električni pogon. Norveška vlada je, na primer, sebi stavila u zadatak da putnike na unutrašnjim linijama od 2040. godine prevoze avioni na električni pogon.

One thought on “Truju li nas avioni: Koliko kerozina pada na našu glavu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com