Tržište automobila: Najzad istovremeni rast prodaja u EU, SAD i Kini!

U septembru 2020. godine desio se prvi put za poslednje dve godine istovremeni rast prodaja novih automobila i u Evropi (EU-27 + EFTA + UK), i u SAD, i u Kini. U odnosu na septembar 2019. godine.

Ali preokret u lošoj 2020. godini time se nije desio: od januara do septembra prodato je na ovim tržištima 7,8 miliona automobila manje nego u istom periodu 2019. godine, izveštava Udruženje nemačke automobilske industrije.

Ništa bolja situacija nije ni na tržištima Japana, Rusije i Brazila.

Na evropskom tržištu je u septembru prodato za 1,3 milion automobila ili 1% više automobila nego u inače lošem septembru 2019. godine, a još je ovogodišnji septembar imao 1 radni dan više.

Ipak pet najvećih evropskih tržišta ostali su nešto ispod prošlogodišnjeg septembra: Italija je imala rast prodaja automobila od 10%, Nemačka 8%, dok su pad prodaja imala tržišta Francuske (-3%), Velike Britanije (-4%) i Španije (-13%).

Za prvih devet meseci 2020. godine u Evropi je prodato 8,6 miliona automobila ili za čak 29% manje nego 2019. godine.

Prvi put od februara, u SAD su u septembru porasle prodaje na godišnjem nivou za 6% (računajući i lake kamionete), ali devetomesečni rezultat je ostao negativan: od januara do septembra u SAD je prodato 10,3 miliona PkW ili za 19% manje nego u istom periodu prošle godine.

Kina ima rast prodaja pet poslednjih meseci zaredom, uključujući septembarskih +8%, ali devetomesečni račun ostaje u minusu: za devet meseci 2020. godine u Kini je prodato 13,1 miliona automobila ili za 13% manje nego za prvih devet meseci 2019. godine.

Na tržištu Japana prodato je tokom prvih devet meseci ove godine 2,8 miliona automobila ili za 18% manje nego tokom prvi devet meseci 2019. godine.

Na tržištu Rusije prodato je u istom periodu 1,1 milion automobila ili za 14% manje nego prošle godine.

Na tržištu Brazila prodato je od januara do septembra ove godine 1,3 milion automobila ili za 33% manje nego u istom periodu prošle godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com