Turska povećala izvoz oružja za 170% i smanjila uvoz za 21%

S obzirom na njene ambicije, Tursku bi teže pogodila zabrana izvoza, nego zabrana uvoza oružja, a ovo poslednje ne pre nego što se sankcijama pridruže SAD, Španija i Italija.

Od ukupnog turskog uvoza oružja ove tri zemlje su u periodu 2014-2018. obezbedjivale celih 92% – odnosno 60%, 17% i 15%.

Poslednjih godina Turska je snažno sprovodila nacionalni program razvoja vojne industrije pod nazivom „Vizija 2023“ s namerom da postane značajan izvoznik oružja i istovremeno smanji svoju zavisnost od stranih snabdevača.

Program je nazvan po godini u kojoj se slavi 100 godina moderne turske države.

U periodu 2014-2018 u odnosu na period 2009-2013. godina, Turska je povećala svoj izvoz oružja za rekordnih 170%. To je najveće procentualno povećanje izvoza oružja u svetu, tvrdi Stokholmski institut za istraživanje mira.

Njene dve kompanije – ASELSAN i Turkish Aerospace Industries – ušle su medju 100 najvećih proizvodjača oružja u svetu.

Ali, Turska i dalje nije medju 10 najvećih svetskih izvoznika – pred vratima je na 14. mestu. U svetskom izvozu oružja učestvuje sa (samo) 1%.

A države kojima je Turska jedan od tri glavna isporučioca oružja su: Ujedinjeni Arapski Emirati (3. po veličini isporučilac sa učešćem u uvozu te zemlje od 7,8%), Azerbejdžan (3. isporučilac s učešćem od 2,8%) i Turkmenistan, kome je Turska glavni snabdevač oružjem s učešćem od 43%.

Prema analizi Stokholmskog instituta za istraživanje mira, teško da se Turska u društvo desetorice najvećih svetskih izvoznika oružja može i ubaciti na stabilno dug rok. Novija istorija je pokazala da izvoz oružja manjih izvoznika ume snažno da fluktuira.

I drugom svom cilju – da sama zadovolji najveći deo sopstvenih potreba za oružjem i opremom – Turska je bliže nego što je bila pre četiri godine. Uvoz je u periodu 2014-2018 prema periodu 2009-2013. godina smanjila za 21%. Tursko učešće u ukupnom svetskom uvozu oružja smanjeno je sa 3,2% na 1,8%.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušiglu, na vest da su Nemačka i Francuska obustavile izvoz oružja u Tursku, izjavio je da će to Tursku samo ojačati.

„Nezavisno od bilo čijih akcija, bio to embargo na izvoz oružja ili nešto drugo,mi ćemo samo postati jači. Pre 15 godina mi smo proizvodili samo 20% neophodnih proizvoda. Sada proizvodimo više od 70%“,rekao je on i pripretio Evropi da bi sirijskim izbeglicama u Turskoj moglo biti omogućeno da odu tamo gde inače i žele da budu – u Evropu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com