Turska u drugom krugu :Zašto je Erdogan trebalo da izgubi, a nije?

Aktuelni turski predsednik Redzep Tajip Erdogan, uprkos anketama, horskom navijanju zapadnih medija, zemljotresu i teškom ekonomskom stanju, ide kao favorit u drugi krug predsedničkih izbora u Turskoj, dok je koalicija s njegovom Partijom pravde i progresa na čelu osvojila većinu mesta u turskom parlamentu.

Posle 99,87 odsto prebrojanih glasova, Erdogan na predsedničkim izborima vodi sa 49,50 odsto ili 27 088 360 glasova, a drugoplasirani Kemal Kiličdaroglu osvojio je 44,89 odsto ili 24 568 196 glasova.

Drugi krug predsedničkih izbora u Turskoj održaće se 28.maja.

Računa se da će glasovi trećeplasiranog predsedničkog kandidata Sinana Ogana (5,17%), čija desna stranka je koalicioni partner Erdoganovoj Partiji pravde i progresa, otići Erdoganu.

Ogan je već izjavio da bi njegove pristalice glas trebalo da daju onome ko mu može garantovati uspešnu borbu protiv terorizma.

Redzep Tajip Erdogan (69) na vlasti je 20 godina : 2003. godine je prvi put postao premijer, a 2014. godine prvi put predsednik Turske.

Posle 99,86 odsto prebrojanih glasova, koalicija oko Partije pravde i progresa, čiji je lider Redzep Tajip Erdogan, osvojila je na nedeljnim parlamentarnim izborima u Turskoj 49,46 odsto glasova, a sama vladajuća Partija pravde i progresa 35,58% glasova.

Koalicija „Narodna alijansa“, na čelu s Narodnom republikanskom partijom Kemal Kiličdaroglua, osvojila je 35,02 odsto glasova, a sama Narodna republikanska partija 25,33 odsto glasova.

Ovo su preliminarni rezultati, koje je objavila agencija Anadolija, a konačne rezultate će Visoka izborna komisija objaviti najkasnije u sredu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com