Tužilaštvo : Nema krivične odgovornosti Nikole Petrovića u saobraćajnoj nezgodi iz marta 2023

Prvo osnovno javno tužilaštvo saopštilo je da su preduzete dokazne radnje pokazale da se u saobraćajnoj nezgodi, koju je 6.marta 2023.godine izazvao Nikola Petrović ne stiču bitna obeležja krivičnog dela nego bitna obeležja prekršaja.

Zato je Prekršajnom sudu u Beogradu podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Nikole Petrovića, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu.

Nikola Petrović poznat je kao kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića i bivši direktor Elektromreža Srbije.

Saopštenje u celini glasi :

„U vezi dogadjaja od 6.3.2023.godine u kojem je učestvovao osumnjičeni Nikola Petrović, Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu je Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava saobraćajne policije, SPI za uvidjaje saobraćajnih nezgoda dana 19.4.2023.godine podnelo krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da je učinio krivično delo ugrožavanje javnog saobraćaja član 289. Krivičnog zakonika.

Nakon toga, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je preuzelo sve neophodne dokazne radnje radi donošenja javnotužilačke odluke. Naime, u svojstvu osumnjičenog saslušan je Nikola Petrović, ispitani su svedoci – oštećeni, zatim je urađeno neuropsihijatrijsko veštačenje osumnjičenog, kao i sudsko-medicinsko veštačenje telesnih povreda, koje su zadobile oštećene.

U svojoj odbrani, osumnjičeni nije usporio da je učestvovao u saobraćajnoj nezgodi, ali je izneo sumnju u rad kočionog sistema na njegovom vozilu, zatim sumnju u testiranje na psihoaktivne supstance, a kao potvrdu svoje odbrane priložio je mišljenje ovlašćenog servisera za svoje vozilo u vezi kočionog sistema za taj tip vozila.

Iz nalaza i mišljenja i dopune nalaza i mišljenja veštaka psihijatra proizilazi da se alkoholemija najverovatnije kretala u intervali od 0,1 do 0,2 promila, što je ispod dozvoljenog nivoa alkohola u krvi shodno članu 187 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, te da je kritičnom prilikom, alkohol bio u fazi resorpcije, a da se ne može sa sigurnošću utvrditi da li je osumnjičeni upravljao svojim vozilom i pod dejstvom opojnih droga, s obzirom na to da postojanje metabolita kokaina u urinu ne određuje vreme kada je kokain konzumiran, već samo pokazuje da je kokain prisutan u urinu, ali ne i u krvi.

Takodje, navedeno je da kokain ima dejstvo samo dok se nalazi u krvi tj.pre razgradnje.

Dalje, iz nalaza i mišljenja lekara u vezi telesnih povreda proizilazi da oštećene kritičnom prilikom nisu zadobile povrede u sudsko – medicinskom smislu.

U postupku sprovođenja dokazanih radnji, utvrdjeno je da oštećene kritičnom prilikom nisu zadobile povrede u sudsko-medicinskom smislu, kao i da je na vozilu kojim je upravljala oštećena prouzrokovana imovinska šteta koja ne prelazi iznos od 200 000 dinara, iz kojih razloga se u radnjama osumnjičenog Nikole Petrovića ne stiču bitna obeležja krivičnog dela, već bitna obeležja prekršaja iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, te je Prekršajno sudu u Beogradu podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Nikole Petrovića povodom navedenog dogadjaja“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com