U Argentini počeo samit G20, a oko samita…

Samit industrijski najrazvijenijih zemalja (G20) počeo je i zvanično u glavnom gradu Argentine Buenos Ajresu pošto je nizom uzbudljivih dogadjaja počeo i mnogo pre zvaničnog početka.

Kako sada stvari stoje, američki predsednik Donald Tramp neće se posebno sresti s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali zato nijedan svetski lider ne vidi razloga da se ne sastane sa saudijskim prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom.

Mediji širom sveta spekulišu o pravim razlozima što je Tramp otkazao susret s Putinom. Tramp sam je kao razlog naveo zaplenjene ukrajinske brodove i uhapšene ukrajinske mornara.

Analitičari na Zapadu podozrevaju da je Tviter otkazom susreta hteo da skrene pažnju sa svedočenja svog bivšeg advokata Majkla Koena.

Ruski analitičari, medjutim, veruju da je susret otkazan jer nema nijedne teme oko koje bi mogao da se postigne dogovor, koji bi jedna ili druga strana mogla da proglasi za pobedu.

Američki i ruski predsednik, medjutim, slažu se u simpatijama prema saudijskom vlastodršcu Muhamedu bin Salmanu, koji je takodje stigao u Buenos Ajres. I Tramp i Putin pohvalili su njegov doprinos regulisanju situacije na tržištu nafte. Američki državni sekretar Majk Pompeo definitivno je objavio da veze princa s ubistvom novinara Džamala Kašogija nisu ustanovljene.

Argentinski federalni sudija Ariel Lijo uzeo je, medjutim, u razmatranje zahtev koji je Argentini uputila organizacija Human Rights Watch. U tom zahtevu se od Argentine traži da iskoristi odredbu iz svog Ustava o univerzalnoj nadležnosti i pokrene pitanje krivične odgovornosti princa za zločine u Jemenu i ubistvo Kašogija. Od Turske, Jemena i Medjunarodnog krivičnog suda zatražene su dodatne informacije.

Samit je morao da počne bez nemačke kancelarke Angele Merkel. Ona stiže s zakašnjenjem jer je njen avion, zbog kvara, morao da se vrati. Pokrenuta je istraga, sumnja se u nameran atak na avion kancelarke. Ona je u Buenos Ajres otputovala redovnim letom kompanije Iberia, ali bez nemačkih novinara i bez supruga gospodina Joakima Zauera.

Francuski predsednik Emanuel Makron sa suprugom je srećno stigao na aerodrom u Buenos Ajresu. Ali, zabeležila je agencija Ruptly smehotesnim video snimkom, Makrona nije sačekao niko od domaćina. Ali ne bi on bio francusko predsednik da se ne ume sačekati na noge: Makron se rukovao s dva radnika na aerodromu, od kojih je jedan bio u žutoj jakni poput onih koje nosi komunalna policija u Beogradu.

Malo bolje je, prema izveštajima svetskih medija s lica mesta, prošao kineski predsednik Si Djinping. Domaćini su ga, prema izveštajima medija koji znaju da preteruju, pomešali s jednim od njegovih saradnika i svečanost dočeka započeli čim je ovaj stupio iz aviona.

Dok je trajao ovaj nesporazum s kineskim predsednikom, stigao je španski premijer Pedro Sančez i nije ga dočekao – niko.

A da propusta ne fali: američkom predsednikom  Donaldu Trampu propustili su da daju slušalice za simultani prevod. Protestovao je, na svoj način.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com