U Beogradu počela zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Srpske

U Beogradu je počela zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Srpske.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković ocenio je da će sednica biti istorijska jer će na njoj biti doneta odluka o raspisivanju konkursa za idejno rešenje spomena za Jasenovac i Donju Gradinu, koji će se nalaziti u Donjoj Gradini i Beogradu.

Sednici prisustvuju patrijarh Porfirije i predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić u ime, kako je rekao, srpskog naroda u Crnoj Gori.On je održavanje današnje sednice ocenio kao istorijski trenutak.Sednici prisustvuje i Ivan Stoilković predstavnik Srba iz Severne Makedonije.

Milan Knežević ,lider Demokratske narodne partije Crne Gore zahvalio se svim ,kako je rekao, sponzorašima i kosponzorašima i amandmanašima rezolucije o Srebrenici “ dje čuli i dje ne čuli“što su „nas danas ujedinili ovdje“ u nacionalnom trojstvu.

Sednici prisustvuju i predsednici Republike Srpske i Republike Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić.

Srpski nacionalni i državni interes nema alternativu ,rekao je Milorad Dodik, i podvukao da je ponosan što je saradnik Aleksandra Vučića na zaštiti tih interesa što će biti potvrdjeno u zajedničkoj deklaraciji, koju je ocenio kao istorijski dokument.Pozvao se i na cara Dušana, pozivajući na okupljanje.

On je rekao da će Dan Republike Srbije 15.februar ubuduće biti slavljen i kao Dan Republike Srpske dok će se i 9.januar i dalje obeležavati.

Dodik je rekao da je Republika Srpska bila zadovoljna autonomijom koju joj daje Dejtonski sporazum,ali „morate znati da je to srušeno“, dovedeno u pitanje raznim akrobacijama.

Dodik je rekao da bi Republika Srpska i danas bila zadovoljna autonomijom koju joj daje Dejtonski sporazum,ali da to više nije moguće jer neki neće da se vrate na Dejtonski sporazum.

On je rekao da Bosna i Hercegovina ne može da nastavi sa kršenjem Dejtonskog sporazuma i stranim intervencijama opštih i nesagledivih razmera.

Naše okupljanje bi moralo da bude pozdravljeni i od naših komšija, ocenio je Dodik, jer je bolje da živimo kao dobre komšije sa svojim pravima i teritorijalnim subjektivitetima nego kao posvadjana i nervozna čeljad u jednoj kući.

On je više puta ponovio da je ponosan na Aleksandra Vučića izmedju ostalog u zato što je, prema rečima Dodika, pri donošenju deklaracija „koja je lek za sve“, odbio sve napade onih,koji za uspeh smatraju jedino kad spreče da Srbi izraze svoje ciljeve.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je ocenio da nas stav da zapad mora pobediti Rusiju i stav Rusije da u tom ratu ne sme izgubiti „polako,ali sigurno vodi u svetsku katastrofu“ i u tom je kontekstu istakao značaj Svesrpskog sabora.

On je istakao da je deklaracija,koja će danas biti usvojena zasnovana na Dejtonskom sporazumu i da se u njoj ne pominje razdruživanje.

Vučić je rekao da je ekonomija prva tačka nacionalne bezbednosti i da nam to daje snagu.

On je rekao da će u ponedeljak biti uplaćeno 10 miliona za izgradnju puta Bijeljina – Sremska Rača.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com