U Berlinu od 2020. godine stanarine zamrznute na 5 godina

U petak 14. juna je berlinska gradjanska inicijativa „Dojče vonen i kompaniju razvlastiti“ predala 70.001 potpisa za održavanje referenduma za ponovno podržavljenje stanova najvećih firmi za njihovo izdavabjem

U ponedeljak 18. juna je crveno-crveno-zeleni berlinski Senat postigao dogovor da se do oktobra berlinskog parlamentu uputi na usvajanje zakon o petogodišnjem zamrzavanju stanarina.

Zakon bi trebalo da stupi na snagu 2020. godine.

Kako se navodi na sajtu pokrajine Berlin, zakonom će takodje biti propisano da stanarina novom stanaru ne može biti viša nego što je bila njegovom prethodniku.

Zakonom će biti utvrdjena gornja granica za stanarine, a na zahtev, već postojeće stanarine, koje su iznad te granice, biće smanjene.

Zakon će se odnositi na svih 1,5 miliona stanova za iznajmljivanje u kućama za više porodica, a stanovi u novogradnji biće izuzeti.

Za modernizacije stanova, posle kojih je predvidjen rast stanarina od više od 0,50 evra po kvadratu, moraju se obezbediti posebne dozvole.

Namera ovog zakona je da se zaustavi oštar rast stanarina iz poslednjih godina i smiri pregrejano tržište stanova za izdavanje, navodi se na sajtu Senata u Berlinu.

Predstavnici prelaznog rukovodstva Socijaldemokratske partije Nemačke već su izneli ideju da se zamrzavanje stanarina iz Berlina proširi na celu Nemačku.

„Mi ćemo o tome narednih dana razgovarati u koaliciji i nametnuti kao temu”, rekao je Torsten Šefer – Gimbel za Tagesspiegel.

„Naš cilj mora biti da ljudi najviše trećinu svog dohotka daju za stanarinu”, rekao je on.

U Nemačkoj se ideja o opštem zamrzavanju stanarina uglavnom drži za nerealnu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com