U budžetu Nemačke 2,7 milijarde za vakcine protiv Covid-19

Nemački Bundestag je prošle nedelje usvojio nemački budžet od 498,6 milijardi evra rashoda, od čega će više od jedne trećine biti pokriveno zaduživanjem od 180 milijardi evra, što je drugo po veličini zaduživanje države u nemačkoj istoriji.

Po drugi put je ustavom definisana granica zaduživanja države stavljena van snage.

U budžetu je 2,7 milijarde predviđeno za kupovinu vakcina protiv Covid-19. Očekuje se da Evropska agencija za lekove (EMA) prvo odobrenje za hitnu upotrebu vakcine protiv Covid-19 da do 29. decembra.

Za podršku firmama pogođenim korona-epidemijom, nemačka država je predvidela 39,5 milijardi evra.

Ne smatraju svi u Nemačkoj da su svi problemi pojedinih nemačkih kompanija posledica pandemije, ima i starih gubitaka koji su pokriveni korona-situacijom.

Ujesen 2021. godine održavaju se u Nemačkoj redovni parlamentarni izbori, pa se nemačka vladajuća koalicija optužuje i da je ovaj budžet vrlo skupa predizborna kampanja.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u budžetskoj debati da sadašnje razmere državne pomoći firmama neće moći da budu nadstavljene do u beskraj, ali da bi „još veći bili troškovi – finansijski i socijalni – da su mnoge firme kolabirale, a milioni radnih mesta ugašeni“.

Ona je rekla da država i 2021. godine može u podršku firmama da potroši velike sume jer je „prošlih godina dobro gazdovala budžetom“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com