U penziju ipak tek sa 70?

Niko ne može obećati Nemcima da posle 2030. godine neće za penziju morati da rade i do 70 godina, pa ni sadašnja i izgledna buduća kancelarka Angela Merkel.

Tako su otprilike zagrajali vodeći nemački ekonomisti pošto je Merkelovu na tvrdnju: „Što se penzija tiče, tvrditi da mi želimo da ostavimo ljude da rade do 70 – jednostavno je pogrešno“, tokom TV duela prisilio njen konkurent za mesto nemačkog kancelara socijaldemokrata Martin Šulc. I onda joj se na toj tvrdnji zahvalio.

Ekonomisti, medjutim, smatraju da je kancelarkino obećanje možda „uspešna izborna taktika“, ali „dugoročno (neodrživo) za nemačku privredu“ (Mihael Hitner direktor poslodavcima bliskog Institut nemačke privrede za Rajniše post).

Da je ekonomski savet nemačke vlade predložio dalje prilagodjavanje granice za penzionisanje očekivanom trajanju zivota, potvrdio je i član tog saveta ekonomista Lars Feld (Frankfurter algemajne cajtung).

O realnosti izgleda da se posle 2030. godine nastavi sa tim prilagodjavanjem, ranije je govorio i uticajni član kancelarkine stranke i ministar finansija Volfgang Šojble.

U Nemačkoj je na snazi zakon prema kome će granica za starosnu penziju do 2029. godine biti podignuta na 67 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com