U ponedeljak 10.januara počinju rusko-američki pregovori

U Ženevi u ponedeljak 10.januara počinju rusko – američki pregovori o strateškoj bezbednosti.

SAD će predstavljati Vendi Šerman, prvi zamenik američkog državnog sekretara a Rusku Federaciju Sergej Rjabkov, zamenik ministra inostranih poslova.

Prvi susret će biti posvećen medjusobnim odnosima, preneli su mediji u Moskvi.

Posle telefonskog razgovora američkog predsednika Džo Bajdena i ruskog predsednika Vladimira Putina od 7.decembra 2021, Ministarstvo inostranih poslova Rusije uputilo je Vašingtonu predlog Dogovora izmedju RF i SAD o garancijama bezbednosti u osam tačaka :

1.Strane saradjuju na osnovu principa nedeljive i jednake bezbednosti, nenanošenja štete uzajamnoj  bezbednosti i u tom cilju

– ne preduzimaju akcije i ne organizuju dogadjaje koji dotiču bezbednost druge strane, ne učestvuju u njima i ne podržavaju ih

– ne preduzimaju mere u oblasti bezbednosti, bilo same, bilo u okviru medjunarodnih organizacija, vojnih saveza ili koalicija, koje bi podrivale temeljne interese bezbednosti druge strane

2.Strane će nastojati da sve mednunarodne organizacije, vojni savezi ili koalicije, u kojima učestvuje bar jedna od strana, poštovale principe iz Povelje Ujedinjenih nacija.

3.Strane neće koristiti  teritoriju drugih država u cilju pripreme ili izvodjenja oružanog napada protiv druge Strane ili drugih akcija koje pogadjaju temeljne interese bezbednosti druge Strane.

4.SAD se obavezuju da će odustati od daljeg širenja NATO na istok i odustati od prijema u tu alijansu država koje su ranije bile u sastavu SSSR

SAD neće praviti vojne baze na teritoriji država koje su ranije bile u sastavu SSSR i nisu članice NATO, neće koristiti njihovu infrastrukturu za bilo kakvu vojnu aktivnost niti razvijati s njima bilateralne vojne odnose.

5. Strane neće razmeštati svoje oružane sile i oružja, ni u okviru medjunarodnih orgznizacija, vojnih saveza ili koalicija, u oblastima gde bi  takvo razmeštanje druga strana doživljavala kao pretnju svojoj nacionalnoj bezbednosti, isključujući takvo razmeštanje na nacionalnim teritorijama Strana.

Strane će izbegavati letove teških bombardera, sa nuklearnim ili nenuklearnim oružjem, i boravak ratnih brodova, svih klasa, i onih u okviru saveza, koalicija i organizacija, u oblastima van nacionalnog vazdušnog prostranstva i van nacionalnih teritorijalnih voda, odakle mogu gadjati ciljeve na teritoriji druge Strane.

Strane će voditi dijalog i saradjivati u usavršavanju mehanizama sprečavanja opasnih vojnih akcija na otvorenom moru i vazdušnom prostoru nad njime,uključujući tu i usaglašavanje dozvoljene razdaljine u približavanju ratnih brodova i aviona.

6.Strane se obavezuju da neće razmestati rakete malog i srednjeg dometa u bazama van nacionalne teritorije, a ni u onim oblastima svoje nacionalne teritorije, iz kojih su takva oružja sposobna da pogadjaju ciljeve na nacionalnoj teritoriji druge Strane.

7. Strane isključuju razmeštanje nuklearnog oružja van nacionalne teritorije i vratiće na nacionalnu teritoriju  takvo oružje, već razmeštano van nacionalne teritorije u momentu stupanja na snagu Dogovora. Strane će likvidirati svu postojeću infrastrukturu za razmeštanje nuklearnog oružja van nacionalne teritorije.

Strane neće vršiti pripremu vojnika i gradjanskih lica, iz država koje ne poseduju nuklearno oružje, za primenu tog oružja. Strane neće sprovoditi vojne vežbe i treninge snaga opšte namene, koji uključuju primenu scenarija s upotrebom nuklearnog oružja.

8.Aktuelni Dogovor stupa na snagu od datuma dobijanja poslednjem pisanog obaveštenja o okončanju unutrašnje procedure u obe Strane.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com