U slučaju oluje : Ne diraj slavine, zaklon traži ispod niskog drveća

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije objavio je detaljno uputstvo o tome kako gradjani treba da se ponašaju ako se u slučaju nevremena nadju na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.

„Ako se gradjani nalaze u zatvorenom prostoru u vreme oluje, potrebno je da obezbede svoje objekte, koji mogu da odlete usled jakog vetra ili obilne kiše i izazovu materijalnu štetu ili povrede gradjane.

Potrebno je obezbediti i prozore i spoljna vrata i zatvoriti sva unutrašnja vrata, kao i izbegavati kontakt sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, budući da su dobri provodnici.

Ukoliko se gradjani tokom nevremena nadju na otvorenom, potrebno je da se sklone od bilo kakvih visokih struktura (jarbola, stubova, tornjeva) i imaju u vidu da je sigurno rastojanje od tih struktura jednako njihovoj visini.

Važno je izbegavati visoke konstrukcije, visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove. Potrebno je pronaći zaklon u zgradi ili u automobilu, a ako to nije moguće, sesti na zemlju i izbegavati stajanje u blizini zgrada ili automobila u koje se ne može ući kao u zaklon.

Ukoliko se gradjani nadju u šumi, zaklon treba da potraže ispod grana niskog drveća, a nikako ispod visokog drveća na otvorenom prostoru.

Potrebno je ući u šumu i izbegavati granicu izmedju šume i otvorenog prostora, otvorenog polja, vrhove brda i planina, obale, jarkove ili druga vlažna mesta.

Ne treba prelaziti preko vode, niti plivati.

Ne preporučuje se držanje kišobrana, niti drugih metalnih provodnih predmeta u rukama (štapovi za golf, štapovi za pecanje i slično), a treba izbegavati blizinu metalnih objekata, bicikala, opreme za kampovanje i slično.

Ne treba stajati uspravno već čučati ili se makar sagnuti, ne dodirujući zemlju rukama. A ako ste u grupi, držati rastojanje od 5 metara izmedju sebe.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com