Ubedljiva pobeda Andreja Plenkovića: Vodićemo politiku novog modernog suverenizma!

Pošto je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), prema prethodnim zvaničnim rezultatima, osvojila u Hrvatskom saboru 66 od ukupno 151 poslaničkog mandata, njen šef i sigurni budući mandatar Andrej Planković ima ogroman manevarski prostor za pravljenje sledeće hrvatske vlade u čiju stabilnost ne sumnja niko.

Iako se očekuje da će se njemu partneri nuditi više nego što će on morati da im čini ustupke, Plenković je u prvom postizbornom govoru politiku HDZ-a, „postavljenog na onaj deo političkog spektra gde ga je dr Franjo Tudjman želeo“, opisao kao „politiku novog modernog suverenizma“ i „jačanja ljudskih i manjinskih prava“.

Time je, smatra se u prvim komentarima, poslao diskretne pozivne poruke Domovinskom pokretu, čije su akcije zbog neočekivano ubedljive pobede HDZ-a pale, ali i manjinskim poslanicima.

Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) osvojila je, prema prethodnim zvaničnim rezultatima, 41 poslaničko mesto. Ta partija je predizbornu kampanju zasnivala na tvrdnji da Hrvatskoj treba restart, ali se pokazalo da restart treba toj stranci, ako je namerna da preživi.

Demokratski pokret Miroslava Škora sa krajnje desnice jedina je politička opcija koja je na izborima osvojila onoliko mandata koliko se otprilike i očekivalo – 16. Mada tih 16 mandata, u svetlu ubedljive pobede HDZ-a nemaju očekivanu težinu, Škoro je podvukao da je Domovinsko pokret posle samo 50-tak dana postojanja postao treća politička snaga u zemlji i poručio HDZ-a da ima „povjesnu priliku da okrene dres i postane suverenistička stranka“. Kao što je već rečeno, Plenković je Škoru uzvratio porukom da je HDZ to već postao.

Supružnici Raspudić (Nino i Marija), zagovornici tradicionalnih porodičnih vrednosti, uneli su očito novi život u staromodnu stranku Most i ona je osvojila 8 poslaničkih mesta. Ne samo da joj pre izborne ankete toliko nisu davale, nego se nije isključivala ni mogućnost njenog marginalizovanja.

„Dobra, čista priča ne može se ugasiti. Ne daju ljudi, a ni dragi Bog. Hrvatska se probudila, mi dolazimo“, rezultati su osokolili šefa Mosta Božu Petrova. Teško je zamisliti da posle dva HDZ-ova iskustva s Mostom, Plenković opet ima neku kombinaciju sa njima.

Posle HDZ-a, najveću pobedu na izborima za Hrvatski sabor ostvarila je levo-zelena platforma Možemo sa osvojenih 7 poslaničkih mesta. I oduševljenje šefa te platforme Tomislava Tomaševića bilo je u skladu sa tom pobedom. On je najavio zelenu i levu opciju za 21. vek, za koju su neki pogrešno tvrdili da je previše zagrebački lokalna. Posle nedeljnog uspeha, Tomašević se vidi ne samo kao izgledan izazivač gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću nego i kao spasilac levice, ukoliko SDP u brzom roku ne uspe da se poprikupi.

Ni dva poslanička mesta za Stranku sa imenom i prezimenom nisu mali uspeh. Hrvatska narodna stranka može se nadati 1 poslaničkom mestu, a toliko je iznenada stavljeno u izgled i Reformistima Radomira Čačića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com