Udar na Severni tok 2: Nemačka proterala dvojicu ruskih diplomata

Ministarstvo inostranih poslova Nemačke uručilo je juče usmenu protestnu notu ruskom ambasadoru u Berlinu Sergeju Nječajevu i dalo dvojici ruskih diplomata rok od sedam dana da napuste Nemačku, optužujući Rusiju za odbijanje saradnje u istrazi ubistva gruzijskog gradjanina Zelimhana Hangošvilija, objavio je magazin Spiegel, a potvrđeno je i saopštenjem na sajtu nemačkog Ministarstva.

Spiegel bez zazora povlači paralelu izmedju ovog slučaja i napada na dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju marta prošle godine u britanskom Solsberiju.

Taj je slučaj doveo do ogromne diplomatske krize, a partneri su podržali Veliku Britaniji, gde se napad dogodio, uvođenjem novih sankcija Rusiji.

Pozivajući se na sopstvena istraživanja, Bellingcat i The Insider kao i Londonskog Dossier Center-a, Spiegel tvrdi da postoji „dovoljno činjenica koje dokazuju“ da su ubistvo Hangošvilija „naručili državni organi Ruske Federacije“.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije ove poteze je nemačkog ministarstva ocenilo kao „neosnovane i neprijateljske“.

“Nedopustiva je politizacija pitanja istrage. Prinudjeni smo da preduzmemo paket uzvratnih mera”, navedeno je u saopštenju MIP Rusije.

Zaoštravanje odnosa izmedju Nemačke i Rusije dolazi u trenutku kad je gasovod Severni tok 2, zajednički rusko-nemački projekat kapaciteta 55 milijardi kubika, pred okončanjem.

Američka administracija je saopštila da nije uspela da spreči gradnju tog gasovoda, ali ne odustaje od namere da ga uspori.

Gasovod Severni tok 2 trebalo bi da preuzme više od polovine tranzita ruskog gasa, koji sada ide preko Ukrajine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com