Udruženi saveznički poduhvat: EU i SAD uveli sankcije Kini, Kina odgovorila

Posle američko-kineskog okršaja na Aljasci, na podršku evropskih partnera Amerika nije morala dugo čekati.

Sledeći na Aljasci preciziranu američku spoljno-političku platformu prema Kini, Evropska unija je danas, prvi put za poslednjih 30 godina, uvela sankcije Kini odnosno četvorici kineskih partijskih i regionalnih rukovodilaca i jednoj organizaciji optužujući ih za ugnjetavanja Ujgura, muslimanske manjine u pokrajini Xinjiang.

Njima je zamrznuta imovina i zabranjen ulazak u EU, a nisu im više dostupni ni  finansijski i drugi izvori.

Nemački javni servis je u emisiji Tagesthemen objavio da nije mogao da proveri optužbe svog sagovornika na račun kineskih vlasti, ali je voditeljka Karin Miosga prenela ocenu nekih neimenovanih izvora da se radi o genocidu!

Sankcijama EU se pridružila i Amerika stavljajući na sankcionu listu dva kineska rukovodioca. I najavljujući dalje konsekvence, ako se po njenim prigovorima ne postupi.

Očekuje se da imena sankcionisanih budu objavljena uskoro.

To što je Kina odmah odgovorila na isti način – stavljanjem na sankcionu listu 10 Evropljana i 4 EU institucije, nemački EU poslanik Rajnhard Bitikofer nazvao je „bezobraznim i smešnim“. I sam je na listi. Kao i Merkator institut za kineske studije iz Berlina.

Njima i njihovim najbližim srodnicima je zabranjen ulazak u Kinu, Hongkong i Makao, a sa njima povezanim firmama i organizacijama zabranjeno je poslovanje s Kinom jer „ozbiljno štete kineskom suverenitetu i interesima i šire laži i netačne informacije“.

Američki predsednik Džo Bajden i državni sekretar Entoni Blinken ranije su u nekoliko navrata predstavili osnove američke spoljne politike za mandata ove administracije.

Osnovni princip te politike je: da bi zadržale svoju lidersku poziciju u svetu, SAD će se moraju suprotstaviti „agresiji Rusije i usponu Kine’!

U tome su novu ulogu dobili i partneri, pa je Bajden najavio da će“stvarati praksu saradnje i opet jačati mišiće demokratskih saveza, koji su tokom godina zanemarivanja i zloupotreba, uvenuli“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com