Uhapšen Svetozar Marović

Bivši predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović uhapšen je rano jutros po nalogu specijalnog državnog tužioca, javljaju podgoričke Vijesti.

Svetozar Marović

Predsednik političkog saveta Demokratske partije socijalista saslušan je u zgradi Specijalnog tužilaštva.

 

Nakon saslušanja Maroviću je određen pritvor do 72 sata. Prema nezvaničnim informacijama Marović je uhapšen u zgradi Vektre.

Iz Specijalnog tužilaštva oglasili su se saopštenjem u kom su potvrdili informaciju.

„Po nalogu specijalnog državnog tužioca danas je lišen slobode S.M. zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja, izvršenog na organizovan način. Osumnjičeni je priveden radi saslušanja Specijalnom državnom tužiocu“, navodi se u saopštenju.

Marovićev pravni zastupnik, advokat Zdravko Begović kazao je da funkcionera DPS-a sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja, ali da je on tokom saslušanja negirao krivično delo koje mu se naredbom za sprovođenje istrage stavlja na teret.

„Moj branjenik je danas iznio svoju odbranu pred specijalnim tužiocem. Negirao je navode optužnice, i smatrao je da ono što je stavljeno u naredbi specijalnog tužioca nije dokazivo, budući da su iskazi određenih lica u tom postupku sračunati isključivo kako bi oni izbjegli krivično pravnu odgovornost, i na taj način opravdali svoju slobodu. Nakon njegovog ispitivanja specijalni tužilac je donio rješenje o zadržavanju, koje po Zakonu o krivičnom postupku može trajati 72 sata. U tom periodu tužilac je dužan ili da donese predlog za određivanje pritvora, nakon kojeg bi sudija za istragu Višeg suda u Podgorici odlučio hoće li ili neće mom branjeniku odrediti pritvor do 30 dana“, kazao je Begović.

Pojasnio je da su predmeti zbog kojih je Marović uhapšen označeni tajnim, i da bi iznošenjem činjenica došao u situaciju da povrijedi tajnost tog postupka.

„Na teret su mu stavljene tri radnje izvršenja krivičnog djela, i on se danas uglavnom izjašnjavao na navode naredbe specijalnog tužioca, apostrofirajući posebno činjenicu da u spornom periodu koji mu se stavlja na teret nije imao svojstvo službenog ili odgovornog lica, i nije obavljao bilo kakvu državničku ili drugu funkciju sa koje bi mogao eventualno imati svojstvo tog službenog lica i davati naloge o onim potčinjenima“, kazao je Begović.

Begović je kazao da je Marovićev stav prema navodima naredbe za sprovođenje istrage – „da sa krivičnim djelom nema nikakve veze.“

„Njegov stav je da nije izvršio krivično djelo, nije imao bilo kakvih službenih ovlašćenja da bude nadređen licima koja su navodno imala određena svojstva u ovom postupku“, kazao je Begović odgovarajući na pitanje da li je Marović odgovarao na optužbe svedoka saradnika.

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić nagovestio je ranije hapšenje Marovića, ističući da je identifikovan šef organizovane kriminalne grupe u Budvi i najavio da će uskoro istraga biti proširenja i na njega u slučajevima platoa na Jazu i TQ plaza, prenosi crnogorski portal CDM.

„Tužilaštvo veruje da je prikupilo dovoljno dokaza za preduzimanje ove aktivnosti, a to je donošenje naredbe za proširenje istrage i u odnosu na organizatora ove kriminalne grupe“, rekao je Katnić.

Svi ključni akteri „Budvanske afere“ priznali su da su krivi za višemilionsku štetu načinjenu opštini Budva i državi u nekoliko odvojenih postupaka, navodi portal.

U pritvoru su već Marovićev sin Miloš, brat Dragan, strina Mirjana, a postupak se vodi i protiv njegove kćerke Milene Marović Bogdanović i Miloševe tašte Dragice Popović.

Miloš Marović je u pritvoru zbog sumnje da je umešan u nezakonitu prodaju 26.000 kvadrata opštinskog zemljišta u zaleđu plaže Jaz, čime je gradski budžet oštećen za 1,4 miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com