Ujedinjene nacije: Propale obe rezolucije o Venecueli

Američki predlog rezolucije o Venecueli blokirale su u Savetu bezbednosti Rusija i Kina, ruski predlog rezolucije o Venecueli podržale su Rusija, Kina, Ekvatorijalna Gvineja i Južno-afrička Republika, sedam članica je bilo protiv, a četiri su bile uzdržane, prenele su svetske agencije .

U američkom predlogu rezolucije poziva se na „započinjanje političkog procesa koji bi vodio ka slobodnim i pravičnim izborima“, takodje se poziva da se „spreči dalja degradacija humanitarne situacije i (omogući) dostava pomoći Venecueli“. Generalni sekretar UN se poziva da iskoristi svoj uticaj za obezbedjivanje sprovodjenja u Venecueli novih predsedničkih izbora .

U ruskom predlogu rezolucije se poziva na mirno rešenje krize na osnovama dijaloga i mehanizma uzradjenog u Montevideu, a Savet bezbednosti se poziva da prizna „vodeću ulogu vlade Venecuele u iniciranju, organizaciji, koordinaciji i realizaciji medjunarodne pomoći i drugih inicijativa na svojoj teritoriji” i da se „takva pomoć realizuje samo u saglasnosti i na osnovu molbe vlade Venecuele“. U ruskoj rezoluciji izražava se i zabrinutost zbog „pretnje sile prema teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Venecuele“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com