Ukoliko Tramp poveća carine, izvoz nemackih auta pada 50%

Ministarstvo trgovine SAD odlučilo je o vikendu da stavi evropsku automobilsku industriju na listu rizičnih po američku nacionalnu bezbednost.

To daje mogućnost američkom predsedniku Donaldu Trampu da u roku sledećih 90 dana uvede carine od 25 odsto na uvoz automobila iz Evrope.

Ukoliko se to desi, najviše bi bila pogodjena nemačka automobilska industrija na koju je Nemačka, kako je ogorčeno u Minhenu rekla nemačka kancelarka Angela Merkel, „ponosna, i s razlogom“.

Kao odgovor na preteće vesti s one strane Atlantika, akcije vodećih nemačkih proizvodjača automobila juče su pale, a pre svega akcija Folksvagena (-1,2%).

Dok su akcije BMW-a i Dajmlera danas nastavile jučerašnji neznatan pad (0,16% odnosno 0,79%), akcija Folksvagen i danas gubi najviše – sa jučerašnjih 142,74 evra pala je na (trenutno) 141,92 evra.

Ukoliko bi Tramp uveo carinu od 25 odsto, procenjuje se da bi nemački izvoz automobila  pao za 50 odsto.

Prošle godine je izvoz automobila iz Nemačke pao za 9 odsto u odnosu na 2017. godinu, ali pre svega zahvaljujući kretanjima na kineskom tržištu.

Nemački analitičari smiruju situaciju upozoravajući da Folksvagen ima proizvodnju u SAD i Meksiku (sporazum NAFTA), što znači da je carine ne bi pogodile, a potencijalni gubici Audija i Porše procenjuju se na 2,5 milijardi evra.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker drži do reči, koju mu je sredinom prošle godine dao Donald Tramp, i veruje da carina neće biti.

„Tramp mi je dao reč da nikakvih carina na automobile neće biti. Ja smatram da ta izjava obavezuje“, rekao je Junker za „Štutgarter cajtung“ i „Štutgarter nahrihten“.

„Ukoliko on pogazi reč, nećemo se ni mi smatrati obaveznim prema našem obećanju da ćemo uvoziti više američke soje i tečnog gasa“, rekao je Junker.

Evropska komisija je najavila da će na uvodjenje carina na uvoz evropskih automobila reagovati promptno i efikasno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com