Ukrajina: Strani menadžment u svim državnim firmama

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je danas da će svi direktori državnih predueća biti birani na otvorenim konkursima i da će na čelu tih kompanija ubuduće biti „kvalitetan inostrani menadžment“.

Povod za ovu izjavu ukrajinskog premijera je oduzimanje kontrole nad Ukrnaftom od ukrajinskog oligarha Igora Kolomojskog koji u toj firmi ima udeo od 42 odsto.

„Molim, javno ćemo birati rukovodioce držanih kompanija i neće se na ta mesta postavljati kum-svat-brat nego će odnos prema državnim kompanijama Ukrnafti, Ukrtatnafti, Ukrtransnafti i svim drugim biti jedinstven – država će postavljati svoju upravu, poštovaćemo prava drugih akcionara, dobijaćemo i raspodeljivati dividende, postavićemo novi kvalitetan strani menadžment“, rekao je Jacenjuk televizijskoj stanici IC TV.

Ruski izveštači sa lica mesta tvrde da je dosad „inostrani menadžment“ uglavnom bio gruzijski menadžment sastavljen od ljudi koji su na funkcijama u Gruziji bili za vreme dok je predsednik te zemlje bio Mihail Saakašvili, koji je takodje postavljen za savetnika ukrajinskih vlasti.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com