Ukrajinski ekonomista : 2023.godine će doći do iracionalnog rasta plata u Ukrajini

Ukrajinski ekonomista Mihail Kuhar ocenio je da će se prosečna plata u Ukrajini ove godine prepoloviti, ali da će dogodine doći do njenog iracionalnog rasta.

Kuhar je u izjavi za biz.today.ua prognozirao da će se prosečna plata u Ukrajini ove godine smanjiti na pola.

„Do rata prosečna plata u Ukrajini bila je 615 dolara, a u Kijevu 925 dolara. S početkom rata, naravno, isplate su gotovo svuda pale i pokazatelj prosečne plate je veoma mnogo pao“, rekao je Kuhar ali nije precizirao kolika je sada prosečna bruto i neto plata.

Državna služba statistike Ukrajine objavila je podatak o prosečnoj neto plati za januar 2022 (14 577 grivni pri fiksiranom kursu 33,17 grivni za evro = 439 evra) i posle toga podatke o plati nije objavljivala.

Kuhar je uveren da će se rat u Ukrajini okončati 2022.godine i da će Ukrajina u 2023.godini biti najbrže rastuća ekonomija u Evropi i to zahvaljujući „kolosalnoj sumi od 200 milijardi dolara, koju će dobiti za obnovu zemlje“.

“ Mi nikada u svojoj istoriji spoljnih investicija više od 10 – 15 milijardi dolara nismo videli. A 200 milijardi za tri godine, to je nivo direktnih investicija, na primer, u Kini. Ukrajina nikad nije videla takve pare. To ne može da ne dovede do fantastičnog rasta životnog standarda i iracionalnog povećanja plata u Ukrajini. Ne znam, kako Poljaci, ali da će kod nas cela Moldavija raditi na Velikog izgradnji  od 2023. do  2025.godine, za mene nema nikakve sumnje“, rekao je Kuhar za biz.today.ua.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com