Usvojena preporuka da se Kosovo primi u Savet Evrope

Pošto je sinoć većinom glasova – 131 za, 29 protiv, 11 uzdržanih – usvojila preporuku da se Kosovo primi u Savet Evrope, Parlamentarna skupština Saveta Evrope je saopštila da se radi o „okolnostima bez presedana“, budući da sve članice Saveta Evrope ne priznaju Kosovo, ali da bi to članstvo vodilo „jačanju standarda ljudskih prava tako što bi bio osiguran pristup Evropskom sudu za ljudska prava za sve koji su pod jurisdikcijom Kosova“.

Parlamentarna skupština SE je pozvala na „diplomatiju, dijalog i kompromis“ i obećala da će nastaviti da nadzire ispunjavanje preporuka i obaveza na Kosovu i posle pristupanja, o kome bi Komitet ministara država članica SE trebalo dvotrecinskom većinom da odluči na zasedanju 16.i 17.maja u Strazbur.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar za inostrane poslove Ivica Dačić izjavio je, kako je preneto na sajtu Vlade, da je „danas sraman dan za Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope. Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda“.

On je rekao da će Srbija nastaviti svoju borbu protiv ove odluke u Savetu ministara i da će sačekati da vidi da li je laž obećanje da će Priština osnivati Zajednicu srpskih opština što medjunarodna obaveza koju 11 godina odbija da izvrši.

Preporuka za prijem Kosova u SE sadržana je u izveštaju Dore Bakojani izvestioca Saveta Evrope za Kosovo o kome je Parlamentarna skupština glasala.Nisu usvojeni amandmani Srbije na taj izveštaj, kojima je traženo odlaganje glasanja o njemu i formiranje Zajednice srpskih opština kao uslov za prijem Kosova u SE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com