Vankovska: Ivanov na kraju 9-godišnjeg mandata igra svoju najveću ulogu

Profesora Filozofskog fakulteta u Skoplju Biljanu Vankovsku smo pitali šta bi savetovala onom ko bi je pitao kako da glasa na najavljenom referendumu o dogovoru Zaev – Cipras da se Republika Makedonija ubuduće zove Republika Severna Makedonija?

„Da vam iskreno kažem tu postoji jedna dilema, zato što juče ni Zaev nije znao da kaže kakav bi to referendum bio. Dakle, postoji razlika izmedju obavezujućeg i konsultativnog referenduma. On je tu nešto muvao, kao, pa videćemo još ne znamo i tako dalje. Problem je u tome što u slučaju da je referendum obavezan postoje dva uslova da bi bio uspešan: 51% izlaznost elektorata i većina glasova da bude u korist nekog rešenja“.

Vi imate zakon o referendumu koji to predvidja ili vi lično smatrate da bi to bio normalan uslov?

„Ne, ne. To je po zakonu. Zato oni žele na mala vrata, gradjane samo da pitaju da li ste vi za ovo ili ono. Pitanje bi bilo okruglo pa na ćoše: da li ste vi za Republiku Severnu Makedoniju pod uslovom da udjemo u NATO i EU. Dakle, slično pitanje kao 1991. godine kada smo glasali o nezavisnosti što je čista manipulacija. Dva pitanja u jednom. Ja mogu biti protiv ulaska u NATO, a mogu biti za ulazak u EU. A pri tome da ime bude ovakvo ili onakvo. Problem je u tome, to sam danas shvatila iz izjava nekih njihovih analitičara, koji govore da ćemo ići na konsultativni referendum. Jer, u tom slučaju nije bitno koliko bi birača izašlo. Ne bi se tražio cenzus od 51% od ukupnog broja glasača. Tako da bi oni tu mobilizirali sve svoje partijske strukture, Albanci bi uveliko glasali tako da činjenica da nije izašlo više od 51% birača ne bi bila bitna“.

Vi sami da li imate neki problem s imenom Republika Severna Makedonija?

„Naravno da imam. Ovo je nebulozni sporazum od 20 strana, ja vam ne mogu ni početi pričati koje su sve nebuloze. Radi se, kako kažu Englezi, da je ‘djavo u detaljima’, ovde imamo previše u tim detaljima. Tako da je ovo čista manipulacija. Ali integralni tekst još nije objavljen, nama ostaje da verujemo u ono što nam interpretiraju (razgovor je vodjen pre nego što je objavljen tekst na engleskom, prim.aut). Recimo, slušam portparola vlade, koji kaže nećemo menjati ovo, ali promenićemo ono. Pošto se radi o veoma važnom pravničkom jeziku, veoma je važno videti kako je to napisano na engleskom jeziku. A sada se javlja još jedan problem: grčka strana je objavila non paper u kome ona tumači šta su u stvari potpisali. E sad makedonska strana kaže: ne, mi to nismo tako mislili.Sad će tu proizaci problem izgubljenih u prevodu kao u onom filmu.Ja sam protiv naravno jer ovi ne resava ništa samo stvara unutrašnji problem.Sada će početi polarizacije, konfrontacije unutar društva, izmedju Makedonaca, izmedju Makedonaca i Albanaca , mi cemo se ponovo baviti nacionalnim temama.Ova reformska vlada nije nista uradila za ovih godinu dana, samo je ovo praktično gurala“.

Predsednik Djordje Ivanov, koju on političku težinu trenutno ima u Makedoniji. Koju težinu ima kad on kaže da neće potpisati dogovor?

„On nije imao nikakvu političku težinu do skora, ali sada kada je VMRO-DPMNE praktično na škrgama i jedva diše, čak ne znam i da li je stranka i u kakvom je kapacitetu, sada je on jedina institucija koja je ostala da se malo suprotstavi, da kohabitira s Vladom Zorana Zaeva. On je sada jedina institucija u kojoj ovaj deo gradjana, koji su protiv promene imena, gleda neku nadu. I on je danas eksplicitno rekao da neće potpisati. To je važno, jer vlada uzima na sebe ovlašćenja koja nema po ustavu. Dakle, Zoran Zaev ne može biti potpisnik ovog sporazuma, jer jedino predsednik Republike, tako piše u Ustavu, potpisuje medjunarodne sporazume. Sada će oni ići preko ratifikacije, kao da je to običan medjunarodni sporazum, poslaće to na potpis kod predsednika, on to neće potpisati i moguće je da dodjemo u pat situaciju kao što je bilo sa zakonom o jezicima. Znate da nije stupio na snagu mada je izglasan u parlamentu. Tu će, naravno, biti pritisaka spolja. Ivanov će biti faktor koji koči Makedoniju u integracijama, tako da će sve na njega da padne. Ali on će biti jedina figura sa kojom će se gradjani identifikovati i gajiti neke nade. Ivanov na kraju svog mandata odigraće u stvari svoju najveću ulogu, u devet godina na vlasti“.

One thought on “Vankovska: Ivanov na kraju 9-godišnjeg mandata igra svoju najveću ulogu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com