Vanredno stanje u Francuskoj do 24. jula

Francuski ministar zdravlja Olivije Veran objavio je danas da se stanje sanitarnog vanrednog stanja u Francuskoj produžava do 24. jula.

Predlog zakona kojim se vanredno stanje, uvedeno 24. marta, produžava za još dva meseca pred poslanicima francuskog parlamenta biće tokom sledeće nedelje.

U tekstu zakona se navodi, kako prenosi France 24, da bi ukidanje vanrednog sanitarnog stanja 23. maja bilo prerano, jer postoji dokazan rizik da bi epidemija mogla ponovo da se vrati u slučaju da mere, koje su sada na snazi, budu naglo ukinute.

Prema tom zakonu, obavezan karantin za Francuze, za koje postoji sumnja da su inficirani sa Covid-19, ukida se i njima se ostavlja na savesti da preporučenu meru karantina poštuju.

Za osobe koje iz inostranstva dolaze u Francusku, obavezan karantin ostaje na snazi.

Osnovne škole bi u Francuskoj trebalo da počnu s radom posle 11. maja, ali oko toga u Francuskoj još postoje ogromni sporovi.

Kako prenosi France 24, osam gradonačelnika je već objavilo da u njihovim gradovima škole neće biti otvorene jer oni ne žele da rizikuju krivičnu odgovornost za slučaj da budu zaražena bilo deca bilo nadtavnici bilo drugo školsko osoblje.

U Parizu će u školu poći samo deca čiji su roditelji određenih profesija.

Da li je na zadovoljavajuće način rešen spor oko obaveznog nošenja zaštitnih maski, videće se posle 11. maja kad na snagu stupi ta obaveza.

Francuska vlada je maksimirala cenu hirurške maske na 95 centi. Mnoge tekstilne firme su najavile pojačanu ponudu „maski za široku publiku“ izrađenih od tekstila. Maske će se, sem u apotekama, prodavati i na trafikama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com