Velika nemačka koalicija (zasad) preživela!

Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) je u petak uveče na svom kongresu u Berlinu odlučila da ne izadje iz vladine koalicije sa CDU/CSU nego da joj da „realističnu šansu za nastavak“ puta na levo.

Novi duo na čelu socijaldemokrata, kongres je potvrdio brojem glasova kojim se njihovi prethodnici iz poslednjih godina nisu mogli pohvaliti: Norbert Valter Borjans (67) dobio je podršku 89% delegata, a Saskia Esken 76%.

Oni su ovlašćeni da pregovaraju o izmeni koalicionog sporazuma sa CDU/CSU i, zavisno od uspeha tih pregovora, odluče da li će SPD ipak napustiti koaliciju i time srušiti vladu nemačke kancelarke Angele Merkel pre isteka njenog mandata 2021. godine.

„Ja sam skeptična oko velike koalicije”, rekla je taktički pred očekivane pregovore Saskia Esken.

Socijaldemokrate su istakle da će u tim pregovorima tražiti da minimalna cena rada bude 12 evra na sat i, što će očito biti najvažnije, povećanje ulaganja u infrastrukturu na najmanje 45 milijardi evra godišnje u narednih 10 godina, i po cenu ukidanja „kočnice za budžetsko zaduživanje“.

Nemački komentatori ocenjuju da će nemačke socijaldemokrate još jednom pokušati da se ideološki vrate u vreme pre čuvene „Agende 2010“ bivšeg nemačkog kancelara i svog bivšeg šefa Gerharda Šredera, naime na levicu.

U tom će pokušaju, ocenjuje se, veliku ulogu imati šef Mladih socijaldemokrata Kevin Kinert, koji je izabran za jednog od potpredsednika stranke. Njegovo je lobiranje, veruje se, dovelo duo Esken – Borjans na čelo SPD-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com