Verujte ili ne, kako vam drago: Brnabićeva ili šefica SNS-a, ili bez premijerske fotelje

Uspon Ane Brnabić na političkom nebu Srbije je fascinantan, ali tek današnjim ulaskom u Predsedništvo SNS-a je dobio udžbeničku političku težinu.

Jer da se podsetimo: premijer iznenađenja bez političkog utemeljenja već je, pre nje, bio Mirko Cvetković. Doduše, Aleksandar Vučić uspešnije vodi vladu iz fotelje predsednika države, nego što je to činio Tadić, a Brnabićeva je uverljivija u ulozi premijera bez političke težine i ovlašćenja nego što je to bio Cvetković.

Ali već ulaskom Brnabićeve u SNS početkom oktobra ove godine, cela konstrukcija je počela da se ljulja. Koliko potpredsednika ima SNS? Svi su oni, pored Aleksandra Vučića, šefovi i partijskoj članici bez funkcije Ani Brnabić. Koja je nekima od njih šef u Vladi.

Retko biva da predsednik države ostane na čelu jedne makar i vladajuće stranke, pa nije čak ni Vladimir Vladimirovič Putin, a nikako ne biva da je premijer član, a da nije šef svoje stranke. To pokazuje i najnoviji nesrećni primer Anagret Karenbauer – Kempf. Ona je gospodji Angeli Merkel šef u stranci, a gospodja Merkel njoj šef u Vladi. Taj će  duopol izgleda biti okončan pobedom Fridriha Merca.

Nije jasno zašto se novinari toliko uzbudjuju oko porodičnih odnosa u Srpskoj naprednoj stranci. Ali, kad je već tako, ako se Vučić zaista sledeće godine ne kandiduje za njenog predsednika, Ana Brnabić će ili biti predsednica SNS-a ili neće biti premijerka.

Ako bude i jedno i drugo, to će biti majstorski, gotovo genijalan, da ne poveruješ potez Aleksandra Vučića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com