Verujte ili ne, kako vam drago: Oko Aleksandra Makedonskog će se ćerati još

Severna Makedonija prilježno ispunjava sve obaveze preuzete Prespanskim dogovorom sa Grčkom: Ove nedelje je sa svih javnih zgrada i prostora uklonjeno sunce Vergine, a u četvrtak su na spomenike istorijskim ličnostima, na koje Grčka polaže pravo, okačene table s novim natpisima.

Sunce Vergine je Makedonija još 1995. godine skinula sa svoje zastave, a pod pritiskom Grčke.

Na spomeniku Aleksandru Makedonskom, koji se nalazi na glavnom skopskom trgu, sada stoji natpis: “U čast Aleksandra Makedonskog, istorijske figure, koja pripada antičkoj helenskoj istoriji i civilizaciji i svetskom kulturnom i istorijskom nasledju. Ovde je predstavljen kao vojnik na konju“.

Table A4 formata slične sadržine u Skoplju su okačene i na spomenike Filipu II i Olimpiji, ocu i majci Aleksandra Makedonskog.

Medjutim, javio se direktor Instituta za duhovno i kulturno nasledje Albanaca s tvrdnjom da su table sa ovakvim natpisima duboko pogrešne.

„Antička Makedonija je bila u tračko-ilirskom sastavu. O tome svedoče mnogi istoričari. Ubedjen sam da će veoma brzo aktuelna vlada da bude demantovana. Postavljanjem ovih oznaka se skrnavi istorija. Apelujem na Vladu da se ove oznake odstrane. Ovo je istorijska izmišljotina. Bežeći od jednog problema  otvara se drugi problem u državi”, rekao je Skender Asani za makedonsku TV 21.

Inače, u okviru Ministarstva kulture u Makedoniji radi komisija za reviziju projekta „Skoplje 2014“ kome pripadaju i ovi spomenici. Ta komisija bi trebalo da predloži šta dalje sa njima. Dok ona radi, javljaju se pojedini makedonski gradovi da udome neki od tih spomenika, posvećen ličnostima za koje smatraju da im pripadaju. Tako Ohrid, pišu makedonski mediji, traži da se tamo iz Skoplja preseli spomenik caru Samuilu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com