Verujte ili ne, kako vam drago: Ustavni sud dao Putinu zeleno svetlo za još jedan mandat

Ustavni sud Rusije odlučio je danas da su sve predložene izmene Ustava Ruske Federacije u skladu s duhom Ustava.

U te promene spada i pravo svih gradjana Rusije, uključujući i sadašnjeg predsednika Vladimira Putina, da se kandiduju za predsednika Rusije na izborima 2024. godine.

Izmene koje je prihvatila Državna duma predviđaju da se za predsednika RF može kandidovati osoba koja nikad nije imala drugo državljanstvo sem ruskog i u Rusiji živi najmanje 25 godina. Jedna osoba ne može biti birana za predsednika na više od dva mandata.

Dopunu ovom pravilu, iznimno za izbore 2024. godine, predložila je prva žena kosmonaut i poslanica Državne dume Valentina Tereješkova.

Navijači fudbalskog kluba Arsenal, iz centra ruske vojne industrije Tule, na utakmici svog kluba, održanoj pre odluke Ustavnog suda, razvili su baner na kome je pisalo: “Valja ti si Kosmos”.

O izmenama Ustava Rusije konačnu reč bi 23. aprila trebalo na referendumu da kažu gradjani Rusije. Oni se, medjutim, neće izjasnjavati o svakoj izmeni pojedinačno nego, po principu „uzmi ili ostavi“, mogu prihvatiti ili odbiti sve izmene – u paketu.

Medju izmenama su i neke duboko socijalnog karaktera, kao što je obavezna indeksacija penzija ili odredba prema kojoj minimalna plata ne može biti niža od egzistencijalnog minimuma.

Izmenama je takodje predvidjeno da nosioci političkih funkcija ne mogu imati (i) strano državljanstvo i račune u inostranstvu, ali mogu imati nekretnine u inostranstvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com