Veze zakona o Vukovaru s ćirilicom i hrvatskim predsedničkim izborima

Nedelju i po dana pre predsedničkih izbora u Hrvatskoj, Hrvatski sabor danas na dnevnom redu ima predlog Zakona o proglašenju Vukovara mjestom od posebnog domovinskog pijeteta.

Zakon obuhvata područje Grada Vukovara, i naselja Bogdanovci u opštini Bogdanovci.

Zakonom se definišu četiri datuma od posebnog domovinskog pijeteta i 19 mesta u Vukovaru na kojima se odaje poseban domovinski pijetet, predvidja se isticanje popisa svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Domovinskog rata s područja posebnog domovinskog pijeteta, kao i osnivanje Veća za domovinski pijetet, mir i razvoj.

Nema nikakve sumnje da je donošenje zakona tempirano baš u vreme kratke predizborne kampanje pred predsedniče izbore 22. decembra 2019. godine na kojima postoji čak i mogućnost da se u drugom krugu nadju dva ideološki desno orijentisana kandidata, koji se takmiče u meri svog domoljublja.

Ali kakav odnos taj zakon ima prema Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina definisanim pravima srpske nacionalne manjine na upotrebu ćirilice?

Ćirilica se u predlogu Zakonu o proglašenju Vukovara mestom od posebnog domovinskog pijeteta ne spominje.

Ali zakon u uvodnom delu spominje član 8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u kome se navodi da se s obzirom na sve što se dogodilo u Vukovaru odredbe o pravima nacionalnih manjina „trebaju tumačiti i primjenjivati na način da se ispuni svrha poštovanja pripadnika nacionalnih manjina, ali isto tako i hrvatskog naroda“.

U Zakonu o proglašenju Vukovara mestom od posebnog domovinskog pijeteta vrši se inverzija odredbe Ustavnog zakona pa se govori o „svrsi poštovanja hrvatskog naroda i prava nacionalnih manjina“.

Tako da ovaj zakon ćirilicu ne spominje, ali poštovanje prava srpskog naroda na upotrebu ćirilice svakako kontekstom ograničava ili u Vukovaru čak široko isključuje.

U Hrvatskom saboru je danas postavljeno i pitanje: da li će u Memorijalnom centru Vukovara biti podignuta zastava Srbije ukoliko ga poseti predsednik Srbije?

Neće. U Zakonu piše da mogu biti istaknuta „znamenja i drugih država i to prilikom poseta stranih delegacija prilikom obilježavanja pogibije dobrovoljaca koji nisu državljani Republike Hrvatske u odbrani suvereniteta RH“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com