Vlada Kosova: Srpska lista biće protiv

Pokret „Samoopredeljenje“ i Demokratski savez Kosova potpisali su sporazum o budućoj vladinoj koaliciji Kosova, izvestio je RTS.

Vlada će imati 15 ministara: po šest iz Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova i tri manjinska. Premijer će biti Aljbin Kurti.

U Vladi prvi put neće biti stranaka nastalih iz OVK.

Izveštač RTS-a Andrija Igić prenosi da je novim savezom podršku u skupštini Kosova izgubio i kosovski predsednik Hašim Tači. Na predsedničku funkciju računa Demokratski savez Kosova.

Kako javlja makedonska televizija Telma, dve stranke su se dogovorile da o kandidatu za predsednika Kosova odluče kad sadašnjem predsedniku Hašimu Tačiju istekne mandat maja 2021. godine.

Pokret Samoopredeljenje je prihvatio uslov Demokratskog saveza Kosova i sa funkcije predsednika kosovskog parlamenta se povukao 26. decembra izabrani Gauk Koljufce. Prema jednim spekulacijama na mesto predsednika parlamenta mogla bi da sedne potpredsednica Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani. I to na godinu dana.

Prema pisanju prištinske Gazete Express, Osmani insistira na mestu ministra unutrašnjih poslova i potpredsednika Vlade.

Ta stranka je demantovala informacije o unutrašnjem raskolu oko budućih funkcija.

U centru tih neslaganja je, navodno, baš buduća funkcija potpredsednice stranke Vjose Osmani.

Srpska lista, posle konsultacija s Beogradom, odlučila je da neće glasati za vladu Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova.

Parlament Kosova glasaće o novoj vladi u ponedeljak.

Izbori na Kosovu održani su 6. oktobra 2019. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com