Vlada Srbije na 2 godine: SNS, SPS, Šapić i manjine

Sledeća vlada premijerke Ane Brnabić oročena je na dve godine, rekao je posle sastanka Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) predsednik te stranke i Srbije Aleksandar Vučić.

Parlamentarni izbori u Srbiji biće održani najkasnije 3. aprila 2022. godine, rekao je Vučić pošto je četiri meseca posle parlamentarnih izbora, održanih 21. juna 2020, predstavio ciljeve, koalicione partnere, ali ne i sastav nove vlade Srbije.

U novoj vladi će, pored SNS-a, biti Socijalistička partija Srbije (SPS), Aleksandar Šapić (SPAS) i veći broj predstavnika manjina na mestima državnih sekretara.

Na izborima održanim 21. juna lista SNS-a osvojila je 188 poslaničkih mandata, SPS i JS 32 mandata, a Pobeda za Srbiju (Aleksandar Šapić) 11 mandata.

Manjinske liste osvojile su 19 mandata.

Ivica Dačić, predsednik SPS-a, neće više biti ministar inostranih poslova nego predsednik Narodne skupštine.

To je nekako logično: Dačićevo životno delo serija povlačenja priznanja Kosova, stavljeno je na led. Vašingtonskim sporazumom potpisanim početkom septembra Srbija se obavezala da će na godinu dana obustaviti svoju kampanju za povlačenje priznanja Kosova kao nezavisne države.

Odmah po okončanju parlamentarnih izbora 21. juna, Dačić je izjavio da on ne mora više da obavlja nikakvu funkciju u Srbiji, njegovo delo u vidu broja povučenih priznanja ostaće zauvek!

Na mestu ministra inostranih poslova očekuje se neko više američko rešenje.

Vučić nije objavio kompletan sastav buduće vlade jer ima, kako je rekao, još 2-3, možda četiri nedoumice. Ali je rekao da će sadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović raditi važan posao u sektoru bezbednosti.

Stranka Pobeda za Srbiju dobila je jedno ministarsko mesto. Vučić je izrazio veliko zadovoljstvo razgovorom s njenim liderom predsednikom opštine Novi Beograd Aleksandrom Šapićem. I pohvalio je njegovo poznavanje spoljne politike.

Učešće manjina u Vladi Srbije biće pojačano većim brojem mesta državnih sekretara, rekao je Vučić.

To je bilo i za očekivati, naročito posle spektakularnih dogovora većinskog i manjinskih naroda posle parlamentarnih izbora u Hrvatskoj i Makedoniji, pa i najavljenih kombinacija u Crnoj Gori.

U Narodnoj skupštini Srbije Savez vojvođanskih Mađara ima 9 poslaničkih mesta, manjinska lista na čelu s Muamerom Zukorlićem 4 poslanička mandata, manjinska lista albanskih partija 3 mandata i manjinska lista SDA Sandžak na čelu sa Sulejmanom Ugljaninom 3 mandata.

Iako nisu osvojili poslaničko mesto u Narodnoj skupštini, nema nikakve sumnje da će u vlast biti uključeni i Hrvati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com