Vlada Zorana Zaeva obezbedila dvotrećinsku većinu za promene Ustava

Vlada makedonskog premijera Zorana Zaeva obezbedila je kasno večeras potrebnu dvotrećinsku većinu u Saboru za otpočinjanje procesa izmena Ustava Makedonije, javili su skopski mediji.

Izmene Ustava temelje se na Sporazumu Atine i Skoplja o imenu Makedonije, koji je sklopljen u Prespi. Makedonija bi po tom sporazumu trebalo da se zove Republika Severna Makedonija.

Za Vladin predlog glasalo je 80 poslanika, dok je 39 bilo protiv. Poslanici su glasali i elektronski i pojedinačnim izjašnjavanjem.

Sednica Sobranja održana je kasno večeras, posle celodnevnog odlaganja.

Grčki premijer Aleksis Cipras je putem Tvitera uputio čestitku Zaevu: „Čestitam prijatelju Zoranu Zaevu. Večerašnje glasanje je veliki korak prema našem zajedničkom uspehu. Mnogo značajan korak ka mirnoj i prosperitetnoj budućnosti naših naroda“.

Zoran Zaev je na konferenciji za štampu zahvalio onim poslanicima opozicione VMRO-DPMNE koji su glasali za promene Ustava i izrazio nadu da će ih u drugoj fazi tih promena biti još više.

„Danas je istorijski dan za našu zemlju. Zajedno smo ispisali istoriju. Naše vizije boljeg života u boljoj zemlji biće ostvarene“, rekao je Zaev.

Opoziciona VMRO-DPMNE, koja je zvanično bila protiv izmena Ustava, najavila je konferenciju za štampu u ponoć. Ta stranka ima u Sobranju 51 poslanika.

Na toj konferenciji se nije pojavio predsednik stranke Kristijan Mickovski nego generalni sekretar Igor Janušev. On je ponovio optužbe za „ucene, pretnje i pritiske“ kao i (neuspeo) pokušaj potkupljuvanja poslanika VMRO-DPMNE i Koalicije za najbolju Makedoniju, ali na pitanje o dokazima za te optužbe nije odgovorio. Janušev je čestitao onim poslanicima VMRO-DPMNE i Koalicije za najbolju Makedoniju koji su večeras glasali protiv i dodao da su oni poslednja odbrana od nedemokratske vlasti.

Nedavni referendum o ustavnim izmenama doživeo je debakl zbog izlaznosti daleko ispod ustavom propisanih 50% +1 glas. Vlada Makedonije je ipak odlučila da postupi u skladu sa voljom većine gradjana koji su na referendumu glasali.

Zoran Zaev je večeras uputio oštro pismo glavnim urednicima makedonskog izdanja Kurira i portala Republika u kome zahteva povlačenje tekstova u kojima se optužuje da je ucenom vršio pritisak na poslanike opozicije. Makedonski premijer zahteva i objavljivanje njegovog demantija u celosti, a najavljuje i pravne korake u skladu s makedonskim zakonom o kleveti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com