Vojvoda Vilijam i vojvotkinja Kejt nisu staratelji sopstvenoj deci

To je kraljica Elizabeta.

Prema i dalje važećem zakonu, a koji je prvobitno donet 1717. godine, britanski kralj, u ovom slučaju kraljica Elizabeta, zvanični je staratelj ne samo svoje, već i dece svoje dece.

Tako je kraljica Elizabeta zvanični staratelj troje dece vojvode Vilijama i vojvotkinje Kejt, a u istoj situaciji će se naći i vojvoda Hari i vojvotkinja Megan.

Kako je za news.com.au objasnila Marlin Kenig, stručnjak za britansku kraljevsku porodicu, ovaj nesvakidašnji zakon donet je zato što je kralj Džordž I imao loš odnos sa svojim sinom, a zakon je ponovo potvrdjen 1772. godine, kada je vladar bio kralj Džordž III, na koga se inače i odnosio prvobitni zakon. Od tada, novo zakonsko rešenje po ovom pitanju nije doneto, niti je ovo po kojem su kralj odnosno kraljica zvanični staratelji svojih unuka ukinuto.

Da ovaj zakon nije samo mrtvo slovo na papiru svedoči i razvod princa Čarlsa i princeze Dajane. U brakorazvodnoj parnici nije bilo reči o starateljstvu nad prinčevima Vilijamom i Harijem. Jer je pripadalo kraljici Elizabeti.

A što to znači u “praksi”? Pa, primera radi, ukoliko vojvoda Vilijam i vojvotkinja Kejt odluče da sa decom putuju izvan zemlje svoj pristanak mora dati kraljica Elizabeta. Doduše, i da nema takvog zakona verovatno bi bila takva situacija, ali što je sigurno, sigurno je…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com