Vožnja avionom kao smrtni ekološki greh

Nemački Zeleni uhvaćeni su u teškom ekološkom grehu: Oni predlažu da se državnim službenicima zabrane putovanja avionom na unutarnemačkim linijama i uvede porez na emisiju CO2, a njihovi poslanici su za ovog parlamentarnog mandata rekorderi po broju službenih putovanja baš – avionom.

Kako je, pozivajući se na parlamentarnu statistiku objavio list Bild, svaki zeleni poslanik obavio je za dve godine poslaničkog mandata 1,9 službenih putovanja avionom. Ili 67 zelenih poslanika obavilo je 126 pojedinačnih službenih putovanja avionom.

Prosek za sve ostale poslaničke grupe je 1,2 putovanje po poslaniku.

Ukupno je 709 poslanika svih partija za dve godine mandata obavilo 1.182 službena putovanja avionom. Što se u Nemačkoj već smatra velikim ekološkim grehom.

Zeleni su ove brojke brzo opravdali: Kad god su putovali, tvrde, avionom, platili su certifikat za CO2 kompenzaciju!

Jer avion je veliki proizvodjač CO2, dakle veliki ekološki štetočina.

Svaki putnik avionom, može se u Nemačkoj javiti portalima www.atmosfair.de ili www.climatefair.de i ti će dobiti obračun koliko CO2 će proizvesti putovanje avionom koje namerava da obavi. I koliko košta da se ta šteta neutrališe. Novac ide za pošumljavanje i slične akcije kojima se CO2 povlači iz atmosfere.

A otkako rejting Zelenih nezaustavljivo raste, zaštita životne sredine postala je centralna tema čak i bavarskoj Hrišćansko socijalnoj uniji (CDU). CDU nije pristalica kaznenog poreza na emisiju CO2, ali obećava za Bavarsku sveobuhvatan ekološki zakon, kojim se stimuliše vožnja – železnicom.

Prema podacima Nemačke agencije za zaštitu životne sredine (UBA), na koju se poziva Biznis Insajder, na svaki kilometar predjen autobusom, po putniku se proizvede 32 grama CO2, a na kilometar predjen vozom 42 grama.

Lični automobil na svaki kilometar svetskom kontingentu CO2 doda 142 grama, a avion na svaki predjeni kilometar po putniku proizvede 211 grama CO2.

Prosečno gradjanin EU godišnje proizvede 9t CO2, a svaki Nemac prosečno 11,5. Da bi bio ekološki neutralan, pojedinac ne bi smeo da proizvede više od 1 tonu CO2 godišnje, procenjuje Institut za istraživanje klime iz Potsdama, ali njegovi saradnici za Biznis Insajder priznaju da čak ni najvećem asketi taj cilj ne bi pošao za rukom.

Ali ne treba od njega dići ruke, nego od vožnje avionom. Velika kampanja za prebacivanje Nemaca na železnicu je počela. Zasad ima teško savladivu manu: Karta na železnici mnogo je u Nemačkoj skuplja nego avionska karta. Na istoj relaciji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com