Vučić: Lavrov nas obavestio o planovima za KiM koje mi nismo dobili

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ga je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov obavestio o postojanju različitih planova za Kosovo koje Srbija ni zvanično ni nezvanično nije dobila.

“On je izneo odredjene ocene, koje su me dodatno zabrinule, a tiču se različitih planova za rešenje kosovske krize, o dodatnom pritisku kome ćemo biti izloženi da bi se ostvarili neki planovi koje mi ni zvanično ni nezvanično nismo dobili”, rekao je Vučić posle sastanka sa Sergejom Lavrovim.

Vučić je rekao da je Lavrov savetovao da Srbija bude „vrlo obazriva i pažljiva kod svake ideje koja nam se bude prezentovala“.

Vučić je rekao da je Srbija za rešavanje kosovske krize u okviru EU, a da nikakvo rešenje bez saglasnosti Rusije ne može biti doneto, ne samo zbog Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

On je rekao da su pred Srbijom najteža vremena u poslednjih 10-12 godina, odnosno od proglašenja nezavisnosti Kosova koju je priznalo više od 90 zemalja.

“Zato je sada najpotrebnije da ostanemo snažni i ujedinjeni“, rekao je Vučić.

Sergej Lavrov je rekao da Rusija ostaje pri svom stavu da će podržati samo ono rešenje koje bude prihvatljivo za Srbiju.

Rusija neće prihvatiti postavljanje nikakvih veštačkih rokova, rekao je on, niti će dozvoliti reviziju istorije, ni istorije Drugog svetskog rata, ni dogadjaja u ovom regionu od pre 25 godina.

Novinari su imali pravo da postave samo dva pitanja. A novinar ruskog lista Komersant je doputovao u Beograd da svog ministra pita o situaciji u Donbasu.

A drugo pitanje da li bi se pristalo na neki sporazum sa Kosovom u zamenu za nešto drugo Lavrov je pitanje prosledio Vučiću, a ovaj je rekao: „Ako je pitanje da li Srbija pristala da Kosovo dobije mesto u Ujedinjenim nacijama, a da se nama kaže ući ćete u EU, odgovor je ne”.

On je rekao da će o kosovskoj krizi 22. juna razgovarati s predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, a 23. juna sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com