Vučić: Podizanje taksi nas iznenadilo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je večeras priznao da je Beograd bio iznenadjen današnjom odlukom Prištine da takse na robu iz Srbije podigne sa 10 na 100 odsto.

On je rekao da je vlast u Srbiji danas imala potpuno suprotnu informaciju: da će Priština ublažiti nedavno uvedene takse kao izlaznu strategiju iz nastale situacije.

Beograd, rekao je Vučić, neće preduzimati nikakve uzvratne mere na ove „iracionalne i sumanute“ poteze.

Vučić je veći deo obraćanja javnosti posvetio oceni da su mere Prištine direktno uperene protiv Srba na Kosovu i da su oni uvodjenjem taksi od 100 odsto na robu iz Srbije životno ugroženi.

On je rekao da su njemu mir i bezbednost prioritet.

Vučić smatra da mere Pristine ne mogu biti odgovor na jučerašnjoj ishod glasanja na Generalnoj skupštini Interpola jer je Srbija na toj Skupštini samo branila svoje interese, a nije prekršila nijedan propis, nijedan sporazum.Za razliku od Prištine koja krši Cefta sporazum i Sporazum o pridruživanju i saradnji sa EU.

On je zamolio Prištinu i Albance na Kosovu da razumeju da se oni smatraju nezavisnom državom, ali da Srbija to ne priznaje.

Evropska komesarka za spoljnu politiku Frederika Mogerini osudila je odluku o uvodjenju taksi od 100% na robu iz Srbije kao jasno kršenje Cefta sporazuma i Sporazuma o pridruživanju i saradnji i pozvala Prištinu ta odluku o taksama odmah povuče.

Beograd je ocenio da bi bilo dobro da je Mogerinijeva “ ovako odlučna“ bila čim su uvedene takse od 10%.

Na prigovore o kršenju Cefta sporazuma iz Prištine je odgovorila kosovska vlada tvrdnjom da Cefta sporazum ionako ne funkcioniše.

Priština je optužila Srbiju da ometa kosovski izvoz i tranzit robe kroz Srbiju i tako krsi Cefta sporazum.

Kosovsku premijer Ramuš Haradinaj je rekao da Kosovo samo štiti svoje interese i bezbednost.

One thought on “Vučić: Podizanje taksi nas iznenadilo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com