Za 558 dana vlasti Donald Tramp slagao javnost 4.229 puta

Takav je rezultat projekta The Fact Checker koji je, na početku vlasti američkog Donalda Trampa, pokrenuo Vašington post: za 558 dana vlasti Donald Tramp je američku javnost u zabludu doveo 4.229 puta, odnosno to je činio 7,6 puta dnevno.

Rekord je Tramp postavio 5. jula ove godine kad je dao 79 lažnih izjava.

Najbesmislenija izjava koju je dao: januara ove godine je izjavio da su SAD prodale Norveškoj vojne avione F-35 i F-52 za sumu od 10 milijardi dolara. Pri tome F-52 postoji samo u video igrici „Call of Duty: Advanced Warfare“.

Trideset puta u roku od 5 meseci Tramp je tvrdio da se zid na granici s Meksikom gradi iako Kongres nije odobrio sredstva za taj predsednikov projekat.

On je, tvrdi Vašington post, 60 puta rekao da SAD finansiraju 90 odsto rashoda NATO-a, a druge članice taj novac uzimaju iako je u vidu imao opšte vojne rashode uključujući i države van NATO-a.

Trećina lažnih izjava američkog predsednika tiče se ekonomskih pitanja, trgovinskih sporazuma i tržišta rada: 432 puta je svojom izjavom o trgovini doveo u zabludu američku javnost, a 538 puta je dao takve izjave o imigraciji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com