Za koga će glasati Julija

Ni treći pokušaj bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko da postane predsednica svoje zemlje nije uspeo, ali će zato glasovi njenih pristalica odlučiti da li će u nastupajućem petogodišnjem mandatu predsednik Ukrajine biti glumac Vladimir Zelenski ili biznismen i aktuelni predsednik Petro Porošenko.

Pošto je Centralna izborna komisija prebrojala 99,88% glasova datih u prvom krugu izbora održanih 31. marta, Vladimir Zelenski kandidat pokreta „Sluga naroda“ ima 30,23% glasova, a Petro Porošenko 15,95%.

Njih dvojica će se do drugog kruga izbora 21. aprila boriti za glasove koje su u prvom krugu dobili: Julija Timošenko (13,39%), Jurij Bojko (11,67%) i Anatolij Gričenko (6,9%).

Mada svi to javno negiraju, spekuliše se da se zakulisni pregovori o tome već vode.

Smatra se neupitnim da će pristalice Jurija Bojka glasati za Zelenskog iako su sam Bojko i drugi lider „Opozicione platforme – Za život“ Viktor Medvedčuk o tome dali protivrečne izjave.

”Hoću da kažem da smo mi protiv konzervacije sadašnje vlasti“, rekao je Bojko, dok Viktor Medvedčuk o dvojici kandidata za predsednika misli da „njihovi programi i ono što su dosad radili nisu u interesu Ukrajine i naše političke snage, koja im neće pružiti podršku“.

Nepodeljeno je mišljenje da će glasovi Bojka (11,67%) najvećim delom otići Zelenskom, bez obzira na eventualna neslaganja i instrukcije.

Što se tiče Julije Timošenko, lidera partije „Otadžbina“,  stvar je, po oceni analitičara, nešto komplikovanija. Sudeći prema komentarima, a budući da Bojko nije imao šansi, Moskva je najvolela da u drugi krug idu neizbežni Zelenski i – Timošenko. S Timošenko je, uostalom, potpisan ugovor o tranzitu gasa, koji ističe ove godine, a veoma je povoljan po Rusiju.

Kad se to nije dogodilo, izgleda da bi Moskva više volela poznatog igrača Porošenka nego glumca Zelenskog, mada je uzdržanost i Moskve i Zapada na ovim izborima u najmanju ruku zanimljiva.

Iako ne prestaju glasine da ona za sebe traži mesto premijera, u zamenu za podršku, Timošenkova je izjavila da neće podržati nijednog od kandidata.

”Nijedan od kandidata nije kadar da reši probleme koji su pred Ukrajinom“, rekla je ona, a prenose Ukrajinske novosti.

Politički analitičar Vladimir Žarihin u intervjuu za ruski list „Argumenti i fakti“ potvrdjuje da će onih 13,39 odsto glasova, koje je dobila Timošenkova, presuditi. To što je i Zelenskom i njoj sponzor isti – milijarder Igor Kolomojski, za Žarihina nije indikator da će njeni glasovi ići Zelenskom, kao ni to što izmedju nje i Porošenka postoji stari spor.

„Stvar je u tome što je pozicija Timošenko ‘ja ću raditi isto što i Porošenko samo smelije, odlučnije i efikasnije’. Njeno izborno telo je ratnički raspoloženo. A od dva kandidata, koji su prošli u drugi krug, ‘jastreb’ je Porošenko. I ma šta Timošenko govorila svojim biračima, deo njih će svakako glasati za aktuelnog predsednika“, smatra Žarihin.

U prilog Porošenku ne govori ni statistika – od kako je Ukrajina nezavisna država, samo jednom predsedniku je pošlo za rukom da dobije i drugi mandat. Bio je to Leonid Kučma. Ali aktuelni predsednik Ukrajine nije bez svakih šansi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com