Zakon o referendumu :Koji narod zastupaju narodni poslanici?

Počela je sednica Narodne skupštine Republike Srbije na kojoj se razmatra Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Taj Zakon se menja tek što je usvojen jer se protiv njega, kao i protiv Zakona o eksproprijaciji, protestovalo širom Srbije.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić je rekao da je sednicu skupštine sazvao u rokovima kraćim od predvidjenih poslovnikom „zbog potrebe da Skupština što pre razmatra ovaj zakon“.

Sa velikim se zanimanjem očekivala diskusija na današnjoj sednici : kako će ministarka za državnu upravu Marija Obradović danas uvereno braniti izmene zakonskih  odredbi, pošto je koliko prošle nedelje uverljivo negirala njihovu potrebu.

I kako će poslanici Srpske napredne stranke uverljivo braniti izmene Zakona, protiv kojih su koliko prošle nedelje uvereno bili.

I iznenadjenje : na kolegijumu Narodne skupštine je dogovoreno da o iznanadnim izmenama zakona ne govori – niko.

Ni ministarka.

Ali dogovor je srušio poslanik Vladan Glišić.

On je, inače, kritikovao neka rešenja iz ovog Zakona  i pri prvobitnoj raspravi.

Glišić je rekao da je „zakon bio dobar i predložene izmene su dobre“.

„Ali nije dovoljno dobar. U njemu nema referendumskog cenzusa  odnosno kvoruma, zato za njega neću glasati“, rekao je Glišić.

On je tokom ranije rasprave rekao da je Venecijanska komisija izgubila kredibilitet – prešla je preko gaženja referendumske volje naroda u Makedoniji i odsustva referenduma o ulasku Crne Gore u NATO, pa se na nju ne treba pozivati.

Danas je poslanik Glišić rekao da Srbija „nije dužna da sledi savet Venecijanske komisije“ ni u pogledu referendumskog kvorima, budući da, suprotno savetu te Komisije, takav cenzus ili kvorum predvidjaju zakoni o referendumu Slovačke , Poljske, Madjarske, Slovenije, Italije i to oštar od 50 %+1 izašao birač, ili manje zahtevan, kao Rumunija i Litvanija od 30 % odnosno 33 odsto izašlih birača.

Zakon, koji je pred Narodnom skupštinom, predvidja da je referendum uspeo bez obzira koliko se birača na njega odazvalo.

Glišić je rekao da je u Srbiji taj kvorum neophodno potreban, jer bi tako bila postavljena poslednja linija narodne odbrane od pritisaka odredjenih stranih ambasada, a sada i korporacija, kojima je izložena Srbija, ukoliko bi tom pritisku politička klasa popustila.

Bilo je, dakle, dogovoreno da niko ne diskutuje ni predstavnici vlade, ni poslanici, ali je šef poslaničkog kluba SNSa Aleksandar Martinović morao da prekrši svetu partijsku disciplinu jer je Glišić prozvao poslanike njegove stranke.

Glišić je rekao da povlačenjem Zakona o eksproprijaciji i izmenama Zakona o referendumu, a u skladu sa narodnom voljom, nije poražena ni Srbija ni predsednik Republike Srbije, ali narodni poslanici Srpske napredne stranke – jesu.

Volju kog naroda su narodni poslanici zastupali pri prethodnom glasanju o Zakonu o eksproprijaciji i Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi?

Vrlo opširno i oštro, Glišiću je odgovorio Aleksandar Martinović. Veći deo njegovog odgovora sastojao se u prigovorima predstavnicima ranijih vlasti da nisu išli da čuju narod i navodjenju primera kada je to trebalo da učine.

Martinović je pohvalio Aleksandra Vučića što je otišao da čuje narod u Gornjim Nedeljicama, koje su danas više puta pomenute.

Medjutim, činjenica je da je Vučić otišao da čuje narod tek pošto su zakoni usvojeni, a narod izašao na ulicu.

I činjenica je da narodni poslanici SNSa pre glasanja možda nisu konsultovali volju naroda, ali je skroz teško poverovati da nisu konsultovali volju svog predsednika.

O izmenama i dopunama Zakona o referendumu glasaće se u petak.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com