Zakon o Trepči: Vladi Kosova 80%, radnicima 20%

Po nacrtu Zakona o Trepči koji je u sredu utvrdila Vlada Kosova, a danas će biti na dnevnom redu Skupštine Kosova u Akcionarsko društvo Trepča AD transformisaće se poslovne jedinice Rudnici sa flotacijom Trepča-Stari trg, Rudnici sa flotacijom Kišnica i Novo brdo i Rudnici sa flotacijom Kopaonik-Leposavić.

Trepča

Zakonom se, „na osnovu studija izvodljivosti i ekonomske i finansijske opravdanosti“, u sastavu Trepče AD osnivaju nove poslovne jedinice: Metalurgija olova, Metalurgija cinka i Hemijska industrija.

U akcionarskom društvu Trepča AD 80 odsto akcija će biti u vlasništvu Vlade Republike Kosovo, a 20 odsto u vlasništvu radnika, navodi se u tekstu tog Zakona u koji su uvid imale Ekonomske Vesti.

„Procenat udela u 20% akcija za svakog radnika zasebno utvrdjuje se njegovim obračunom prema vrednosti sredstava poslovne jedinice u kojoj je radnik u radnom odnosu. Akcionar u 20 odsto akcija iz redova radnika u poslovnoj jedinici može biti samo radnik u redovnom radnom odnosu koji se nalazi na platnom spisku u odgovarajućoj poslovnoj jedinici najmanje 3 godine od dana stupanja na snagu ovog zakona“, navodi se u tekstu za koji je planirano da u prvom čitanju bude usvojen danas.

Srpski poslanici u Skupštini Kosova saopštili su da neće glasati za ovaj zakon.

Svi radnici u redovnom radnom odnosu na dan stupanja na snagu zakona nastavljaju rad u Trepči AD, precizira se u tekstu.

  1. Mineralni resursi u vlasništvu su Republike Kosovo i Trepča ih istražuje i eksploatiše na osnovu licence izdate u skladu sa propisima Republike Kosovo. Na Trepču AD se prenose sva prava, interesi i važeće licence za rad Društvenog preduzeća Trepča, upisanog u registar Ministarstva trgovine i industrije – Kosovske agencije za registraciju biznisa pod registarskim brojem poslovnog subjekta 70 33 10 94.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com