Zašto je isti parfem skuplji u Sloveniji i Hrvatskoj nego u Austriji

Na pojavu je Jutarnji list (novčanik.hr) obratio pažnju povodom Dana zaljubljenih, kad se mnogo kupuju parfemi: u prodavnici Mueller u Austriji parfem Lancome Tresor, pakovanje od 30 mililitara, košta 24,95 evra, a u prodavnici istog lanca u Hrvatskoj 48 evra, a u Sloveniji 49,49 evra. Na nižu početnu cenu, austrijski potrošači su dobijali viši praznični popust.

Parfem Chloe Love Story u Austriji staje 39,95 evra, u Sloveniji 49,99 evra, u Hrvatskoj 52 evra.

Lancome La Vie est Belle od 30 mililitara koštao je u Austriji 39,95 evra, u Hrvatskoj 48,92 evra, u Sloveniji 69,99 evra.

Parfemi u prazničnoj ponudi – Mirisno Valentinovo, Ponudba za Valentinovo, Valentins Angebote – bili su u startu i do 27% jevtiniji za austrijske nego hrvatske kupce, a i do 40% jeftiniji za austrijske nego slovenačke kupce, utvrdili su mediji u Hrvatskoj i Sloveniji.

Povodom Dana zaljubljenih, kupci u Austriji su imali popust od 37%, a kupci u Hrvatskoj popust od 26%.

Predsednik društva potrošač Igor Vujović je za novčanik.hr rekao da su trgovine slobodne da svoje cene formiraju zavisno od tržišnih prilika.

„Svaka firma za sebe odlučuje da li joj je stalo do pojedinog potrošača, ali iz toga se onda i najbolje vidi njihov stav o cijelom tržištu. Slična priča vrijedi i za mnoge druge proizvode, posebno automobile“, rekao je Vujović.

Slovenački Žurnal 24 je zatražio objašnjenje u Mueller Slovenija:

„Zbog razlike u konkurenciji, davanjima i nabavnim cjenama, ponekad se dogodi da su pojedini proizvodi u nekim zemljama jeftiniji, a u drugim skuplji. Pri odredjivanju cijena obično vodimo računa o prosječnim cijenama karakterističnim za to tržište“, odgovoreno je iz lanca Mueller.

Još zanimljiviji odgovor je dobio Jutarnji list u Mueller Zagreb:

„Na vaše pitanje preduzeće Mueller trgovina Zagreb ne može odgovoriti. Činjenica je da vaša pitanja traže odgovore povezane s poslovnim tajnama, koje se ne smiju otkrivati trećim licima. Preduzeće Mueller trgovina Zagreb izložilo bi se različitim vrstama odgovornosti“.

Inače, PDV je u Austriji 20%, u Sloveniji 22% i u Hrvatskoj 25%.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com