Zašto je Kima naljutila umesto da ga usreći najava ‘libijskog modela’ za Severnu Koreju?

Istorijski sastanak američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una otkazan je jer je Kim ljutito reagovao na stav Trampovog savetnika Džona Boltona da je za Severnu Koreju najprimereniji „libijski model“ denuklearizacije primenjen 2003-2004. godine.

Bolton je 29. aprila gostujući na američkoj TV stanici CBS rekao: „U slučaju Libije, na primer – a to je unekoliko drugačija situacija – pregovori su vodjeni privatno. Nisu bili javni. Ali jednu je stvar učinila Libija kojom je preovladao naš skepticizam, dozvolila je američkim i britanskim posmatračima da udju u mesta povezana s nuklearnim programom. Tako da nije bilo reči o aktiviranju medjunarodnog mehanizma“.

Kao što je opšte poznato, libijski vodja Moamer al Gadafi je masakriran (američka državna sekretarka Hilari Klinton je pred kamerama rekla: Vau!), a Libija, država sa najvišim BDP-om po stanovniku, praktično više ne postoji.

Boltonov trenutak iskrenosti pokušao je da dotera američki predsednik Donald Tramp novim trenutkom još veće iskrenosti.

On je, i to u prisustvu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, rekao kako Bolton nije imao u vidu i ono što se dogodilo 2011. godine: “Ako gledate na taj model s Gadafijem, to je bilo totalno uništenje“, rekao je Tramp, koji je reč uništenje, tokom tog skandaloznog objašnjenja, ponovio više puta.

„U Libiji smo uništili zemlju, nije bilo dogovora da se Gadafi zadrži na vlasti. Mi smo njega uništili. Taj model može da se primeni ako ne postignemo dogovor“, rekao je Tramp.

„Kad je Džon Bolton to izjavio, on je mislio za slučaj da mi budemo imali problem, jer mi toj zemlji ne možemo dopustiti da ima nuklearno oružje. Mi to prosto ne možemo“, rekao je Tramp.

„Mi nikada nismo rekli Gadafiju: oh, mi ćemo vam dati zaštitu, mi ćemo vam dati vojnu silu, mi ćemo vam dati sve te stvari. Mi smo ušli unutra i uništili smo ga. A ako mi napravimo sporazum, Kim Džong Un će biti veoma, veoma srećan“, rekao je Tramp.

On je dodao da će, u slučaju postizanja dogovora o denuklearizaciji Severne Koreje, Kim nastaviti da „vodi svoju zemlju“ koja će „biti veoma bogata“.

A što se tiče Libije, podvukao je on, hteli smo da je uništimo i uništili smo je , kao u Iraku, kao u Siriji…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com