Zašto su komičari naterali Zorana Zaeva da održi konferenciju za štampu

Makedonski premijer Zoran Zaev je u pravu, ruski prankeri Vovan i Lexus namestili su mnoge svetske političke glave, ali nijednu tako da je morala tim povodom da održi konferenciju za štampu.

Jer je u onome što mu se dogodilo Zaev prepoznao zaveru dobro organizovanih struktura antinatovske orijentacije s kojom bi trebalo hitno da se pozabavi ceo svet.

„Ovo je novi alarm za ceo demokratski svet, koji pokazuje veliku potrebu za sveobuhvatnom borbom protiv lažnih vesti. Ja sam žrtva svoje otvorenosti. Neprekidno sam na otvorenoj liniji sa strateškim partnerima i gradjanina. Ali neophodno je da se ispitaju svi protokoli o bezbednosti komunikacija. Najavljujem sa će vlada izaći s hitnim planom za akciju. Izvinjavam se gradjanima za ovaj propust”, rekao je Zaev a prenosi „Nova Makedonija“.

On je, kako izveštava ruska agencija RIA Novosti, takodje rekao da neće podneti ostavku, niti će neko od njegovih saradnika snositi odgovornost zbog njegovog razgovora s ruskim prankerima koji su mu se predstavili kao bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko, a ukoliko neka treća strana bude protestovala zbog sadržaja tog razgovora, on je spreman da se izvini.

Sudeći po onome što su objavili Vovan i Lexus, treća strana bi najpre mogao da bude predsednik Srbije Aleksandar Vučić, za koga je Zaev, u razgovoru s lažnim Porošenkom, rekao da je pod kontrolom Rusije.

„Žao mi je…što iz nepažnje možete reći nešto što u suštini nije tačno. Opredeljenost Srbije za evro-integracije je jasna. Suština razgovora ne tiče se toga, ja ne želim nikoga da vredjam, ali suština je da je stvarno danas veoma primetna saradnja izmedju Srbije i Rusije“, rekao je Zaev, a prenose ruski mediji.

Ipak, mogući protest iz Beograda, teško da je izazvao uzbudjeno obraćanje javnosti makedonskog premijera.

Zaev tvrdi da je na snimku spornog razgovora tehnički intervenisano baš u delu gde je reč o Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, tako da se mogu izvesti pogrešni zaključci. A Vovan i Lexus tvrde da je u razgovoru s lažnim Porošenkom Zaev pristao da za priznanje njene autokefalnosti da mito konstantinopoljskom patrijarhu Vartolomeju od 100.000 evra i to u kešu. Doduše, tek pošto mu je lažni Porošenko objasnio da je sam morao da da 150.000 evra, ali je Zaevu obezbedio popust!

Moguće da su prankeri zloupotrebili kontekst: Zaev je optuživan da je kao gradonačelnik Strumice tražio mito, ali je optužbi oslobodjen.

Kako su posvedočili Vovan i Lexus oni su makedonskog premijera, uz pomoć lažnog Petra Porošenka, obradjivali više puta pre nego što su s nameštaljkom izašli u javnost. To može svedočiti o izvesnoj pojačanoj zainteresovanosti za Zaeva i njegovo izlaganje podsmehu odnosno, kako on sam kaže, njegovoj političkoj diskreditaciji.

Ali Vovan i Lexus su ranije najavili da nešto spremaju s političarem iz jedne male države: „Mi glupljeg političara nismo videli. Imali smo, doduše, američkih kongresmena, ali to ipak nisu šefovi država“.

Ništa logičnije nego da saradnici makedonskog premijera budu amnestirani što u ovoj pretnji nisu videli nikakvu opadnost za njega.

Dvojicu ruskih komičara na Zapadu sumnjiče da rade u korist ruskih tajnih službi, a kao jedan od dokaza navodi se činjenica da nikada nisu intervjuisali ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ali čak i da je sve to tačno, korisno je da vam neko otkrije ko vas ne samo predstavlja nego o vašem životu odlučuje. Kao američka kongresmenka Maksin Voters, koja je na pitanje da li bi sankcije za Rusiju tražila i ako bi se ova mešala u izbore u državi Limpopo, odlučno odgovorila sa DA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com