Zbog izbora ili žita : Poljska obustavila isporuke oružja Ukrajini

Vest je još sinoć zavredila udarno mesto u svetskim medijima, ali je teško pretpostaviti da će Poljska, glavni američki saveznik u Evropskoj uniji, bilo kakvim akcijama istinski štetiti američkoj strategiji za Ukrajinu.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da Poljska više ne isporučuje oružje Ukrajini jer mora sama da se naoružava.

„Mi već ne isporucujemo Ukrajini nikakvo oružje, polazeći od toga da se mi sami sada naoružavamo najsavremenijim oružjem. Kako ne bismo morali da se branimo, treba imati ono pomoću čega možeš da se braniš. Mi poštujemo taj princip. I zato smo povećali narudžbe [oružja], rekao je Moravjecki.

Poljska agencija PAP prenela je i izjavu portparola poljske vlade Pjotra Mulera da će „Poljska isporučiti još samo ranije ugovorene isporuke municije i naoružanja“ Ukrajini.

Prenoseći izjavu Moravjeckog, ruski portal gazeta.ru podseća da je poljski predsednik Andžej Duda, u avgustu, u intervjuu Vašington postu govorio drugačije.

„Pitanje je, da li Ukrajina ima dovoljno oružja da promeni odnos snaga u ratu i pobedi? A odgovor je, verovatno, negativan. Oni, verovatno, nemaju dovoljno oružja. I mi to znamo po činjenici da oni trenutno nisu u stanju da sprovedu odlučan kontranapad protiv ruske vojske. Kraće rečeno, njima je potrebno više pomoći, rekao je Duda stavljajući sve u kontekst „zaštite od ruske pretnje i imperijalizma“.

Izjava Moravjeckog iz prve je povezana s višemesečnim protestima u pet istočnoevropskih članica Evropske unije zbog pritiska koji ukrajinsko žito vrši na tržište Evropske unije, a ne zaboravlja se, no ipak u pozadini, da je Moravjecki pred teškim parlamentarnim izborima, koji se održavaju u oktobru.

Iz poljske vlade su demantovali da se radi o osvetničkoj meri i podvukli potrebu da poljska popuni svoje rezerve naoružanja i municije.

Po obimu vojne pomoći Ukrajini, Poljska je sa 3 milijarde dolara, dosad bila na trećem mestu, posle SAD i Velike Britanije, a istovremeno je država na čijoj teritoriji se nalazilo najviše ukrajinskih izbeglica, mada se, prema najnovijim informacijama, registruje njihov značajan otok u Nemačku,koja,po broju ukrajinskih izbeglica, preuzima primat od Poljske.

One thought on “Zbog izbora ili žita : Poljska obustavila isporuke oružja Ukrajini

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com