Želite da budete predsednik kao Putin – UČITE GEOGRAFIJU!

Ruske spoljne intervencije tokom poslednjih su nekoliko godina krunisane uspehom, zahvaljujući tome što ruski predsednik Vladimir Putin, za razliku od svojih zapadnih kolega, poseduje izvrsna znanja iz geografije, tvrdi Loran Šalar, geograf iz Evropskog centra za medjunarodne poslove.

U opširnom tekstu za francuski list Figaro, Šalar u ruske spoljno-političke uspehe ubraja: Ukrajinu, Siriju, Brexit, američke izbore.

„Dakle, uspeh ruske strategije intervencija veoma je povezan s izvanrednim nivoom poznavanja geografije, koji poseduje Vladimir Putin, koji veoma dobro vlada političkom kartom sveta i glavnim karakteristikama svake države na njoj“, tvrdi Šalar.

„Vladimir Putin, zahvaljujući visokom kvalitetu sovjetskog obrazovanja i KGB obuci o tim stvarima, kao i ličnom interesu za geografska pitanja (on predsedava administrativnim savetom Ruskog geografskog društva i ponekad učestvuje na njegovim skupovima), ima veoma dobar pogled na svet i razume dominantan mentalitet u glavnim državama planete. Za razliku od zapadnih kolega, on nikada ne sledi princip da drugi rukovodioci misle na isti način kao on, budući da je svestan da su obrazovanje i mentalitet različiti, u zavisnosti od kulture“, objašnjava Šalar.

On navodi nekoliko primera, koji dokazuju njegove tvrdnje, medju njima i scenu sa sednice vlade Rusije, kada je ruski ministar poljoprivrede predložio da Rusija pojača izvoz svinjskog mesa, izvozom u Indoneziju! Putin ga je odmah zamolio da od tih namera odustane, budući da ogromnu većinu stanovništva Indonezije čine muslimani.

Za razliku od Putina, vodeći političari Zapada su, najmanje u toku dobre poslednje decenije, potpune neznalice u geografiji iz dva glavna razloga, tvrdi Šalar i takodje navodi par primera totalne geografske blamaže.

„Prvi je produkt lošeg obrazovanja. Na primer, taj predmet nije obavezan u srednjim školama u SAD, a u Francuskoj ta disciplina teško da je naglašena u školskim programima škola koje obrazuju elitu“, kaže Šalar.

Drugi razlog je, po Šalaru, vredan još veće uznemirenosti: mnogi zapadni politički rukovodioci totalno su nezainteresovani za geografiju i različitosti o kojima ona uči.

Otud Ukrajina, Sirija, Brexit, američki izbori…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com