Zeman baš naljutio Nemce: Rusi izgubili posao pravično ili obaveštajno

Ruski list Komersant je nedeljni senzacionalni istup češkog predsednika Miloša Zemana razumeo kao poruku da je češkoj  obaveštajnoj službi neka strana obaveštajna služba isporučila, ali bez dokaza, sumnju u umešanost dvojice čuvenih ruskih agenata u eksploziju skladišta oružja u mestu Vrbetice 2014. godine.

Sudeći prema tonu  priloga koji je Zemanovom intervjuu češkoj televiziji posvetio nemački javni servis ARD, češki predsednik je posebno naljutio Nemce!

„Ja mogu da izjavim da se u izveštaju Službe bezbednosti i informacija govori o odsustvu bilo kakvih dokaza ili svedočanstava o tome da su se dva agenta nalazila u Vrbeticama”, rekao je Zeman.

„Posle eksplozije u Vrbeticama kontraobaveštajna služba tokom šest godina ni u jednom od svojih godišnjih izveštaja, čak ni u njihovom tajnom delu, ništa nije spominjala o mogućem učešću agenata ruskih specijalnih službi“, rekao je Zeman i dodao da Češka i dalje razmatra dve verzije eksplozije u mestu Vrbetice: prva je da je do eksplozije došlo zbog neprofesionalnog postupanja s eksplozivnim materijalom, a druga je da je to bila operacija inostrane obaveštajne službe.

Ako se pokaže da je u pitanju ovo drugo, onda je pravično što je ruska kompanija Rosatom isključena iz učešća na tenderu za opremu atomske centrale „Dukovani“, smatra Zeman.

Ali, ako se pokaže da je u pitanju ono prvo, onda je „reč o obaveštajnoj igri koja može imati štetne posledice po politički život Češke“, zaključio je češki predsednik.

Zbog ovog skandala Rusija i Češka su jedna drugoj toliko srezale personal u ambasadama da se postavlja pitanje postojanja diplomatske aktivnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com