Žene dolaze: Fon der Lajen na čelu EK, Lagard na čelu ECB

Šefovi država i vlada članica Evropske unije dogovorili su se da zajednički kandidat za predsednicu Evropske komisije bude sadašnja nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen (1958), čime su informacije lista Velt potvrdjene.

Vest je na svom Tviter nalogu potvrdio Donald Tusk, predsednik Saveta EU.

Fon der Lajen, koja je obavljala razne ministarske funkcije u svim nemačkim vladama kojima je na čelu bila Angela Merkel, biće prva žena na najvišoj funkciju u EU, u 60 godina dugoj istoriji tog saveza država, ako je izglasa i Evropski parlament. Što, zbog otpora socijaldemokrata, nije sasvim izvesno.

Ona je majka sedmoro dece. Rodjena je u Belgiji. Govori francuski kao maternji jezik.

Obavljala je funkciju ministarke za porodicu i mlade, pa ministarke za rad i socijalna pitanja i najzad, prva je žena koja je u Nemačkoj obavljala funkciju ministra odbrane. Muškom rukom, ali uz dosta skandala u Bundesveru.

Jedini medju šefovima država i vlada članica EU koji nije glasao za fon der Lajen je nemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je, piše Velt, bila uzdržana jer fon der Lajen nije dobila podršku koalicionog partnera SPD-a.

Dogovoreno je takodje da sadašnja šefica Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Francuskinja Kristin Lagard od oktobra preuzme mesto predsednika Evropske centralne banke.

Tako su zadovoljeni apetiti i Nemaca i Francuza, a zadovoljstvo izborom fon der Lajen izrazio je i madjarski premijer Viktor Orban, ističu nemački mediji.

Ona je istaknuta članica nemačke Hrišćansko-demokratske unije, ali desnijih stavova od kancelarke Merkel. Tako da su njenom kandidaturom bar na neko vreme zadovoljene desne i tradicionalističke političke snage u EU.

Pored sveg iznenadjenja, na mestu je pitanje: kako se fon der Lajenove i Lagardove nisu ranije setili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com